Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Szeptember 29. 09:48, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

A Széchenyi tárlaton bemutatják az esztergomi mobilgát terveket is

A Széchenyi tárlaton bemutatják az esztergomi mobilgát terveket is

Az esztergomi mobilgát terveit is megtekinthetik az érdeklődők a szerdán, Széchenyi István születésének 225. és a Mária-Valéria híd újjáépítésének 15. évfordulója alkalmából nyílt tárlaton.

A Széchenyi Emlékév keretében, gróf Széchenyi Istvánnak — a közlekedés ügyében betöltött jelentőségét méltatva — születésének 225., a Mária-Valéria híd újjáépítésének 15. évfordulója és az esztergomi mobilgát-tervezés alkalmából a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mint a Mária-Valéria Duna-híd magyarországi üzemeltetője kiállítást rendezett a híd vámház épületében.

A tárlat rendhagyó módon mutatja be Széchenyi életének legfontosabb állomásait. Az október 11-ig látható táblakiállításon végigkövethető Széchenyi István életútja, utazásai, gazdasági reformjai, a Lánchíd építése, az akadémia létrehozása, valamint mag1ánéletének fontosabb állomásai is.

A kiállításon külön tablók elevenítik fel a Mária-Valéria híd 15 évvel ezelőtti újjáépítését, illetve bemutatják a 2020-ra tervezett esztergomi mobilgát szerkezetét és nyomvonalát.

A kiállítás egyes részeit középiskolás diákok készítették, így nemcsak a táblákon, hanem egy kicsit az ő szemüvegükön keresztül ismerkedhetünk a „legnagyobb magyarral”. A kiállításon a látogatók megtekinthetik a végleges biztonságot nyújtó mobilgát terveit is.

A megnyitón többek között felszólalt Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, közlekedéspolitikai államtitkára, Szemereki Zoltán, a Széchenyi Társaság alelnöke és Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke.

"Ahogy a Lánchíd a reformkor szimbóluma, a Mária-Valéria híd újjáépítése, 15 évvel ezelőtti átadása a polgári Magyarország szimbóluma. Büszkék vagyunk arra, hogy közösségi forrásokból és saját erőből olyan hidak építését kezdhetjük meg a közeljövőben, melyek erősítik a kapcsolatokat"- mondta a Széchenyi-emlékév keretében rendezett kiállítás megnyitása előtt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikai államtitkára.

Tasó László a hidakhoz hasonlította a Via Carpatia nyolc országon áthaladó, a Balti-tengert a Fekete-tengerrel és az Égei-tengerrel összekötő közlekedési folyosót, amelynek teljes magyarországi szakaszát 2019 végéig kiépítik.

Esztergom nevében Romanek Etelka polgármester többek között arról szólt, hogy Szent István, Esztergom szülötte, első királyunk és Széchenyi István, a legnagyobb magyar életműve Esztergomban is összeilleszthető. A Mária Valéria híd pedig jelképe annak a kitartásnak amely népünk ezredéves történelmét végigkíséri, s a két part pillérjei között akkor sem szűnt meg a lelki összeköttetés, amikor fizikai értelemben az hídként nem szolgálta célját. Valamennyink emlékében beleégett a két csonka hídfő látványa, de 15 éve ismét összeköt minket, hirdetve az összetartozás erejét és diadalát a széthúzás és a rombolás felett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.