Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 10. 08:25, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A szolgáltató vitatja a közvilágítási szerződés felmondását

A szolgáltató vitatja a közvilágítási szerződés felmondását

Az esztergomi közvilágítás biztosító, felszámolás alatt álló Tivi Kft. megalapozatlannak tartja és nem fogadja el az önkormányzat elállását a koncessziós szerződéstől - tájékoztatta a társaság felszámolóbiztosa az MTI-t.

Schuszter Zsófia közölte, felszólítja az önkormányzatot, „hogy tartózkodjon az elállási nyilatkozatra hivatkozással eszközölt bármely jogellenes cselekménytől”.
A felszámolóbiztos emlékeztetett arra, hogy a 2005-ben, 144 havi (12 évi) szolgáltatásra kötött szerződés felmondása csak kötbér mellett lehetséges, az önkormányzat pedig 2013-ban még nem fizetett a közvilágításért.

Esztergom polgármestere, Tétényi Éva a képviselő-testülettől kapott felhatalmazással élve október 4-én felmondta a közvilágítási szerződést, mert a Tivi Kft. a tartozásra hivatkozással augusztusban a város egy részén megszüntette a közvilágítást, valamint nem volt hajlandó tételes számlát adni. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak korábban egy bank adott hitelt az esztergomi közvilágítás korszerűsítéséhez, majd a társaság fizetésképtelensége után a tartozást eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

Az önkormányzat fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe akart helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a bíróság elutasította. Az önkormányzat fellebbezett a döntés ellen.

Az MTI birtokába került, az InfoEsztergom.hu-nak is eljuttatott levelezés szerint az önkormányzat a szerződéstől elállást azzal is indokolta, hogy a Tivi hitelezőiből alakult választmány nem járult hozzá a közvilágítás biztosításához a felszámolás alatt.

Schuszter Zsófia közleményében azt írta, hogy nem ismerték el a választmányt. A felszámolóbiztos szerint „amíg a hitelezői választmány létrehozásának érvényessége megkérdőjelezhető, addig a szerződés ellehetetlenülésének megállapítása idő előtti lenne”. Emlékeztetett arra is, hogy a város több éve egyszer már megpróbált elállni a szerződéstől, de azt a kamara mellett működő választott bíróság érvényesnek mondta ki.

Tétényi Éva polgármester október 4-én, az elállásról szóló levél feladásának napján az MTI-nek elmondta, a közvilágítás biztosítása kötelező önkormányzati feladat, ezért negyedéves szerződést kötnek egy, a feladatra alkalmas szervezettel, és három héten belül a szolgáltatás teljes körűen működhet. A polgármester hozzátette, az E.ON 104 trafóállomásán leolvassák a világításhoz tartozó mérőórákat és közvetlenül a szolgáltatóval számolnak el, majd új közbeszerzési eljárást írnak ki a közvilágításra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.