Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2018. Június 28. 10:10, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

A tökéletes mosoly, gyakran művi!

A tökéletes mosoly, gyakran művi!

Ki ne szeretne magának szépséges, tökéletes fogsort? Hiszen egy vonzó, ellenállhatatlan, felhőtlen mosoly már fél siker! Ami pedig jórészt a fogaink állapotán, külalakján múlik.

Nem kétséges tehát, hogy a fogápolás kiváltképp fontos, hogy a fogazat épségét minél tovább megőrizhessük, valamint egészségünk érdekében is tegyünk általa. Azonban, ha fogaink mégis csorbát szenvednek és romlásba kezdenek, vagy egy szerencsétlen baleset folytán letörnek, mindenképp fogszakorvosi segítség szükséges. Sok esetben a fennálló problémára a megoldás egy fogkorona lehet, melynek többféle változata is létezik. Melyik lehet a legjobb választás? Ennek járunk most utána.

Mikor van szükség koronára?
Ha a fog károsodása már oly mértékű, hogy az nem helyreállítható a hagyományos fogászati kezelésekkel (pl. fogtömés), akkor fogkorona készítése javasolt. Valamint akkor is ez a helyezet, ha a rendezetlen fogsor látványilag csak így korrigálható, fogszabályozással már nem. Esztétikai koronáról van szó abban az esetben, amikor a saját fog megmarad, de az a megfelelő előkészítés után kap egy, a fog teljes felszínét befedő borítást. Viszont, ha a saját fog már nem menthető meg, és a fog eltávolításával így egy hiány keletkezett a fogsorban, akkor a helyére implantátum kerül beültetése. És van az az eset, amikor az ép fogakat pillérként használva ún. híd készül, ilyenkor a környező fogak felületére koronaborítás kerül.

A korona segítségével helyrehozhatóak súlyosabb fogsérülések is, helyreállítható a rágófelszín és a fog alakja is. Fogászati szemszögből a foghiányok pótlására használt ideális anyag kiválasztásában több szempont is fontos: esetlegesen fennálló érzékenység vagy allergia, az előkészítendő fog vagy fogak állapota és kímélése, valamint az esztétikum. Ezen túl lényeges, hogy a szóban forgó fog funkciója, rágóképessége megmaradjon.

Porcelán vagy cirkónium korona?
Esztétikai fogkoronánál minden esetben porcelán koronáról van szó. Ez az anyag nem rendelkezik belső szilárd, merevítő vázzal, az egész korona porcelánból készül. Ez egyedülállóan természetes hatást nyújt, azonban kevésbé erős és strapabíró, ezért csak első fogak esetében alkalmazzák a saját fogak lecsiszolása után, foghídként pedig a repedés- és törésveszély miatt tilos használni.

A cirkon korona ezzel szemben roppant erős és sokoldalúan felhasználható, front- és rágófogak, valamint hidak esetében is tökéletesen alkalmazható, mivel erős belső vázzal rendelkezik. A felületén történő porcelánképzéssel szintén természetes, élethű hatást kelt, viszont a sima porcelánkoronával szemben jóval tartósabb a végeredmény, és színtartóssága is jobb.

Sima porcelán korona esetében préskerámiáról van szó, míg cirkónium koronánál cirkon porcelánról.

Összehasonlítás
A porcelánkorona előnyei: esztétikus végeredmény, fémmentes, nem allergizál, nem hő- és elektromosságvezető, nem irritálja az ínyt, és megfizethetőbb kategória. Hátrányai: kevésbé strapabíró, könnyen törik vagy reped, és több foganyag eltávolítása szükséges a felhelyezéséhez.

A cirkónium korona előnyei: hosszabb távú megoldást biztosít, igen erős és tartós anyag, univerzálisan alkalmazható (első és hátsó fogaknál, implantátumként és foghidakhoz is), a porcelán borításnak köszönhetően esztétikus, természetes hatást nyújt, nem allergizál, jól tolerálható ragasztással helyezhető fel, a lepedék kevésbé tapad rá, nem hőérzékeny. Hátránya: nagyon precíz fogtechnikusi előkészítést igényel, és költségesebb, mint a sima porcelán korona.

Címkék: cirkónium, fog, fogorvos, korona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.