Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 12. 13:05, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A valaha élt egyik legbefolyásosabb kínai nő sírját találták meg Senhszi tartományban

A valaha élt egyik legbefolyásosabb kínai nő sírját találták meg Senhszi tartományban

Az első kínai császárnő bizalmasának sírját találták meg régészek Kínában - számol be a felfedezésről a csütörtöki kínai sajtó.

A szenzációsnak nevezett leletre az észak-kínai Senhszi tartomány Hszianjang városa közelében bukkantak a régészek. A sír a Tang-dinasztia (618-906) korának egyik legbefolyásosabb politikusa, Sangkuan Van'er végső nyugvóhelyéül szolgált.
Sangkuan Van'er maga magas rangú hivatalnokcsaládból származott, nagyapja és apja ugyanakkor ellenezte az első női császár, Vu Cö-tien (690-705) trónra kerülését, amiért életükkel fizettek, Sangkuan és anyja pedig rabszolgasorsra ítéltetett.
Később Sangkuan ugyanennek a császárnőnek a bizalmasaként, személyi titkáraként szolgált, majd az uralkodónő fiának, Csongcongnak az ágyasa lett. Csongcong halála után nem sokkal, 710-ben Sangkuan egy szövevényes politikai puccskísérletben vett részt, amiért a későbbi császár, Hszüen-cong lefejeztette.
A számos kínai könyvben, filmben és filmsorozatban megörökített Sangkuant az ősi Kína négy legtehetségesebb hölgyének egyikeként emlegetik, aki sokoldalú adottságairól vált ismertté: költő, író is volt, és éleseszű stratégaként tartották számon.
Sangkuan sírjának felfedezése a Tang-dinasztia korának jobb megértéséhez is hozzájárul - mondták a régészek a China Daily című napilapnak. A "kínai Google", a Baidu hírgyűjtő portálján azt írja: bár a lelet állapota rendkívül megrongált, annak eredetiségét a sírkőbe vésett sírfelirat is megerősíti.

Címkék: Kultúra-Kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár