Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2021. Február 23. 15:31, kedd | Helyi
Forrás: (x)

A villanybojler előnyei

A villanybojler előnyei

Az elektromos árammal történő vízmelegítés gyakorlati alkalmazása először Németországban valósult meg az 1800-as évek végén.

Magyarországon még ennél is tovább váratott magára, egészen az 1966-os hazai tömeggyártás megindulásáig.Azóta a villamossággal előállított meleg víz hazánkban is nagymértékben elterjedt. A villanybojler használatával ugyanis mindenki képes forró vízhez jutni, pusztán egy gombnyomással.

Mi is valójában a bojler?

A bojler kifejezés az angol boiler (kazán, melegvíztároló) szóból ered. Majdnem minden olyan készüléket, amellyel használati meleg vizet állítunk elő és tárolunk, bojlernek nevezünk. Régen – egészen az elektromos hálózat elterjedéséig – ezeket a készülékeket gázzal vagy fával fűtötték.

Azonban az áramellátás gyakorlatilag mindenhová kiépült, így a villanybojlerek szinte mindenhol megállják a helyüket. A fejlődésnek köszönhetően ma már hatalmas kínálat áll rendelkezésre az áruházak polcain. Az olyan nagyobb online webáruházak, mint például a Kazán WebShop, több tucat villanybojler típust is forgalmaznak, így mindenki számára létezik megoldás.

A villanybojler felépítése és működése

Az elektromos vízmelegítők technológiai fejlődésük során több irányba is elindultak, amely alapján osztályozhatjuk őket:

- A bojler rendszere szerint: átfolyó és tároló rendszerű
- A bennük lévő nyomás alapján: nyitott és zárt rendszerű
- Űrtartalom szempontjából: kis- és nagyméretű
- Elhelyezésüket tekintve: álló vagy fekvő kialakítású

Ha a villanybojlerek alkotórészeit nézzük, az alapkiépítés mindegyik típusnál nagyjából a következő elemekből áll:

- Víztároló tartály
- Tartály körüli szigetelés
- Fűtőtest
- Hőszabályozó és korlátozó (termosztát)
- Köpeny, burkolat
- Zárt rendszerű bojler esetén egy biztonsági szelep is helyet kap

A villanybojler működési mechanizmusa roppant egyszerű, ám hatékony. Lényege, hogy a készülék egy elektromos fűtőszállal felfűti a vizet. Kicsit leegyszerűsítve úgy működik, mint egy merülő forraló, amit tartályba zártak és jól leszigeteltek.

A villanybojler előnyei

Az elektromos vízmelegítő számos pozitívummal rendelkezik, így méltán egyre népszerűbb a használata:

- Könnyen elhelyezhető: miután sokkal könnyebb az elektromos vezetékeket megfelelő pozícióba helyezni, mint egy gázvezetéket, a vízforrás közelében szinte bárhová telepíthetőek. Ráadásul sokfajta kialakításának köszönhetően – álló, fekvő, falra szerelhető, kerek hengeres, lapos szögletes stb. – kiválaszthatjuk a kívánt helyre leginkább illő készüléket.

- Gazdaságos: a villanybojler mind energiatakarékosság, mind spórolás szempontjából jó alternatívának bizonyul. Miután a fogyasztó tisztában is van azzal, hogy véges űrtartalommal rendelkezik a berendezés, így elkerülhető a vízpazarlás is. Létezik már olyan villanybojler, ami szokásainkhoz igazodva csak akkor fűti fel a vizet, amikor arra szükségünk lesz, ezáltal jelentősen csökken az üzemeltetés költsége.

- Minimális hőveszteség: az elektromos vízmelegítőt általában a fogyasztói hely (csapok) környezetébe telepítik, ennek köszönhetően minimalizálható a csőrendszerben keletkező hőveszteség, így a villanybojler élettartama is meghosszabbodik. A bojlerek hőszigetelését európai szabvány írja már elő napjainkban, így biztosak lehetünk benne, hogy a készülék rendesen le van szigetelve, aminek köszönhetően sokat spórolhatunk.

- Más eszközökhöz kapcsolhatók: egyes elektromos bojler hozzákapcsolható pl. szolár rendszerhez (beépített acél csőkígyó van a bojlerben), vagy más megújuló energiát hasznosító készülékhez (például napelemes rendszerhez). Ezzel pedig jobban kímélik a környezetet, nem beszélve a megoldás anyagi előnyeiről.

Ha sikerült felmérni, hogy milyen típusú és mekkora villanybojlert szeretnénk otthonunkba, nagy lépést tettünk egy egyszerű, de nagyszerű megoldás felé forró víz előállítására. Ráadásul a gyártóknak rendkívül jó a szervizlefedettsége, így egy nem várt meghibásodás esetén is biztosan találunk szerelőt.

Egy dologra viszont fontos odafigyelni, amennyiben úgy döntünk, hogy villanybojlert szeretnének otthonunkba: a meglévő elektromos rendszer állapotára. Ha a vezetékek, a villanyóra, a kismegszakítók és társaik már elavultak és régiek, akkor nem biztos, hogy bírni fogják a terhelést. Miután az elektromos rendszernek több modern eszközt is együttesen kell üzemeltetni, egy vadonatúj villanybojler bekötésével problémák adódhatnak. Mielőtt tehát elkezdünk elektromos vízmelegítő után kutatni a piacon, mindenképp mérjük fel saját otthoni hálózatunkat is.

Címkék: villanybojler


Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 11:24, csütörtök | Helyi

Újabb szigorítások lépnek életbe a koronavírus miatt

Bezárnak az iskolák és az üzletek többsége.

2021. Március 04. 11:22, csütörtök | Helyi

Elkészült a fahíd

Remek kivitelezésben elkészült a Várszínházhoz vezető történelmi fahíd rekonstrukciója.

2021. Március 04. 10:57, csütörtök | Helyi

Megújulnak a pilisi források

A Visegrádi-hegységben található Lajos-forrás rendbetételével kezdődött meg a héten a Pilisi Parkerdő forrásfelújítási programja, mely további 23 erdei vízvételi helyet érint - közölte a társaság szóvivője csütörtökön.

2021. Március 04. 09:01, csütörtök | Helyi

Szabálytalan parkolás buktatta le az ittas vezetőt

Eljárás indult ellene és elvették a jogosítványát.