Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 21. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Bárd Edit/Duna Múzeum

A víz energiája mindenütt - Víz Világnap a Duna Múzeumban

A víz energiája mindenütt - Víz Világnap a Duna Múzeumban

Színes programokkal ünnepli a Víz Világnapját a Duna Múzeum, mely március 21-én az iskolásokat, 24-én pedig az óvodásokat várja játékos és elgondolkodtató feladatokkal, idén a víz és energia összefüggéseinek jegyében.

A múzeumi termek és a belső udvar mindkét napon tele lesz „vízenergiával”: a vízen történő teher- és személyszállítás történetéről makettek bemutatásával mesélnek a muzeológusok, bemutatják a különböző vízzel hajtott malomtípusokat a gabonaőrlőtől a ványolóig. Szó lesz a klímaváltozás és az ivóvízhasználat összefüggéseiről, a vízi élőlényekről, a vizek szennyezéséről, és a kísérletek során kiderül, mi minden lehet az ivóvízben. 9, 10 és 11 órakor felhangzik az aquincumi víziorgona másolatának hangja is.

A múzeum együttműködő partnerei: Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület, Duna-Ipoly Nemzeti park, Esztergomi dzsámi, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Nemzeti Környezetügyi Intézet.

A Víz Világnapjának megünnepléséről az ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntöttek, és először éppen 20 éve, 1994-ben tartották meg világszerte. A világnap célja az, hogy a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét egyaránt a tiszta víz fontosságára és a fenntartható vízgazdálkodásra, tudatos vízhasználatra irányítsa. Az UNESCO és az UN-WATER minden évben egy kiemelt témára fókuszál, ehhez kapcsolódik a Víz Világnapja mottója. A szervezet e témaválasztással évente újabb és újabb irányból világít rá a fő üzenetre, és szembesít minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik össze a vízzel, a vízhasználattal. Az elmúlt 20 évben a kézenfekvőnek tűnő vízminőség, vízhiány és áradás témái mellett a víz és a nők helyzete, víz és kultúra, víz és egészség, víz és városok, víz és élelmezés összefüggésein gondolkodhattunk el. Visszatérő üzenet a közös felelősség vállalása is – tavaly az ENSZ az egész évet a vízi együttműködés nemzetközi évének hirdette meg. 2014-ben a Víz Világnapján víz és energia kapcsolata áll a középpontban.

Kapcsolódó cikk:
Játszunk a vízzel a Duna Múzeumban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.