Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 17. 10:44, szombat | PR
Forrás: Élő Bolygónk

A zöldátalakulással a járvány miatt gyengélkedő gazdaság is jól jár

A zöldátalakulással a járvány miatt gyengélkedő gazdaság is jól jár

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés esélyeit is javítja , - hangzott el egy online konferencián az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének szervezésében.

A szervezők közleménye szerint az online eseményen, amelyen részt vettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Energia- és Közműszolgáltatási Hivatal és a Budapesti Értéktőzsde vezetői is, elhangzott: a britCambridge Econometrics központú elemző cég úgy véli, a gazdaság zöld megújítása 2030-ig 1 millióval több munkahelyet eredményez Európában annál, mint ha nem vennék figyelembe a fenntarthatósági szempontokat.

Az elemzők jelentős különbséget valószínűsítenek a gazdasági növekedésben is, bár úgy vélik, hogy a járvány miatti 8-9 százalékos GDP-csökkenést az EU 2030-ra sem dolgozza le, az akkori elmaradás mértéke a korábbi szinttől csak 2 százalék lesz a zöld helyreállítással, anélkül viszont elérheti a 4-5 százalékot is.

A Cambridge Econometrics úgy véli, hogy Magyarországnak és a többi visegrádi államnak is érdemes figyelembe vennie a fenntarthatósági szempontokat.
Az elemzők többek között az energiahatékonyságot elősegítő állami beruházásokra hívták föl a figyelmet.

A gazdasági növekedéshez az elektromos autózás ösztönzése, valamint a faültetési programok és a tömegközlekedés környezetkímélő átalakítása is hozzájárulhatnak.

A közlemény szerint a rendezvény résztvevői elkötelezték magukat a zöld megújítási programok mellett, a brit nagykövet pedig hangsúlyozta, hogy a járvány lehetőséget ad egy jobb környezet kialakítására.

Paul Fox közölte azt is, hogy az Egyesült Királyság együttműködésre készül Magyarországgal mint a V4-ek következő elnökével, hogy a két ország közösen hasznosíthassa a zöldátalakulás előnyeit. A szigetország kész támogatni a zöldfinanszírozás, az okosvárosok, az energetikai innováció kiépítését is – tette hozzá.

Esztergomban épp tesztköreit futja a Zöld Busz Program keretén belül egy tisztán elektromos busz. A Zöld Busz mintaprojekt célja a helyi tömegközlekedés zöldebbé tétele a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentésével.

#itm #zoldbusz #magyarorszag #kornyezetvedelem

Illusztráció: Pixabay Fotó: Somogyi Lajos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.