Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2022. Július 04. 15:18, hétfő | Helyi

ADORJÁN ATTILA FOTOGRÁFUS FÉNYÉRZÉKENY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

ADORJÁN ATTILA FOTOGRÁFUS FÉNYÉRZÉKENY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

2022. június 28-án nyílt meg Adorján Attila esztergomi fotográfus Fényérzékeny című kiállítása a Kapcsolatok Házában.

A kiállítást Kiss Péter rendszerterapeuta nyitotta meg. A kiállításon Németh Judit és Parragi György zenélt a közönségnek.

Adorján Attila fotográfus Esztergomban él és dolgozik. Szinte a kezdetektől bekapcsolódott az Eurohíd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház művészeti körébe. Több csoportos kiállításon vett részt, két alkalommal nyerte el a Kaleidoszkóp-díjat az alapítvány összművészeti pályázatán. Egyéni kiállítása a Kaleidoszkóp Házban volt, majd 2019-ben Esztergomi Anziksz címmel egy nagy kiállítást rendeztünk, mely az egyik leglátogatottabb eseményünk volt a Rondella Galériában. A fotográfus most egy kisebb méretű képekből álló tárlatot mutat be a közönségnek a Kapcsolatok Házában, főleg fekete-fehér és cianotípiával készült munkáiból.

Kiss Péter rendszerterapeutával több közös projektet indított a művész, Kép és gondolat címmel. A megnyitón Kiss Péter ki is emelte, hogy a fotográfia számára egy pillanat megörökítése, ami aztán a nézőkben gondolatokat ébreszt. Fontos ebben az, hogy néhány évtized után is elérhetők lesznek ezek a képek és megörökítik azt a világot, amin keresztül Adorján Attila megalkotta ezeket a képeket. Az érzékenység, ami a címben is szerepel, nagyon fontos tulajdonsága kell legyen egy fotográfusnak. Különös érzékenységgel kell reagálnia a világra és felfedezni új dolgokat, ugyanakkor nem csak a jó dolgokat kell láttatni.

Adorján Attila munkáiban keresi a fény-árnyék játékának megjelenítését, ezért viccesen FÉNYképésznek szokta nevezni magát. Valójában a természetből és jelenségeiből dolgozik, képei mégis szürreálisak. Ezt a szürreális hangulatot soha nem olyan tárgyak megjelenítésével éri el, amelyek a valóságban nem léteznek. Nagyon is valóságos helyzetek és események jelennek meg képein, mégis van a művésznek egy különös képessége arra, hogy megtalálja a számunkra szokatlan, vagy furcsa témákat, megjelenítési formákat. Természetesen ez magával hozza azt, hogy valóban nem csak az élet szép és jó oldalát mutatja meg, hiszen akkor pont a gondolatiság hiányozna munkáiból, az a kifejezésmód, amivel az élet olyan részleteit mutatja meg, amelyek számára kiemelten fontosak.

A kiállítás alkalmából Adorján Attila jótékony célra ajánlja fel képeit, melyek kezdőára jelképes összeg: 20.000 Ft. (Adományozás céljából ettől többet is lehet érte ajánlani, mivel a képek valójában értékesebbek.) A fotók bevételéből a művész 50%-ot a Bethesda Kórház Alapítvány javára, beteg gyermekek gyógyítására szeretne felajánlani. 25%-kal pedig az Eurohíd Alapítvány további működését, kiállításaink szervezését szeretné támogatni, amit ezúton is köszönünk neki.

Vásárolni a kiállítás zárásáig lehetséges. Kérjük, ha lehetőségük van egy jó célért adományozni, azt most tegyék meg! Az összegyűlt adományokról a Rondella Galéria facebook oldalán fogjuk tájékoztatni látogatóinkat.

Várjuk Önöket a Kapcsolatok Házában (Esztergom, Széchenyi tér 14.) 2022. június 29. - 2022. július 22. között, a Rondella Galériában megszokott nyitvatartási időben, 11:00-16:00 óráig (hétfő kivételével).

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.