Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Október 06. 13:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Agrárminiszter: folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Agrárminiszter: folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki a lakossági tűzifaigényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter, a minisztérium csütörtöki közleménye szerint.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy aki most igényli a fát a Tűzifaprogram keretében, az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vagy az azt követőre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 70 százalékot. Nagy István a lakosság türelmét kéri, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek a fűtési szezon elején van szükségük a fára. A legrászorultabbakat pedig előre sorolják - tette hozzá.

A miniszter kifejtette, október elejéig csaknem 1,6 millió köbméter energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Ebben a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak történt értékesítések is szerepelnek. Az erdőgazdaságok az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

A tárcavezető a közleményben kiemelte, a szeptember végén indult programra hatalmas az érdeklődés, ezért több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, amelyet átcsoportosításokkal és termelői kapacitás fokozással oldanak meg. Az első szállítmányok pedig ezen a héten megérkeznek. Hangsúlyozta, jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén. A napi kitermelés az ország adottságaiból kifolyólag eltérő, de erdőgazdaságonként elérheti az 1000 köbmétert.

Nagy István kitért arra is, hogy a szankciós energiaválság miatt elindított hatósági áras Tűzifaprogram mellett a kormány idén is biztosít ingyenesen is tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak. A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag programra a kormány idén 5 milliárd forintot fordít. A pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan mintegy 180-190 ezer család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. A helyhatóságok igényeinek egyharmadát már kielégítették. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget - emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére. Az idei télre mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.

Címkék: tűzifa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.