Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 10. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Aikido fiataloknak és időseknek is Esztergomban!

Aikido fiataloknak és időseknek is Esztergomban!

Az Aikido az iskolai erőszak ellen is képes felkészíteni a gyerekeket, de akár a nagyszülőknek is kiváló egészségmegőrző mozgásforma. Az Aikido Shinbukan Dojo edzései szabadon megtekinthetők és kipróbálhatók.

Aikido-val az iskolai erőszak ellen!

Az őszi tanévkezdés szülőknek és diákoknak is kihívás, izgalommal és néha félelemmel is indul egyesek számára. A félelmet néha az iskolában előforduló agresszió szüli, melyre válaszokat kell tudnunk adni.

Az Európai Unió Erasmus+ programjának és stratégiai partnerének a Nemzetközi Aikido Szövetségnek (IAF) közös projektje azon fiatalokra fókuszál, akiknek hiányoznak társadalmi és érzelmi képességeik a belső és külső agresszióval, zaklatásokkal szemben.

Mivel az Aikido egy igazi harcművészet, nincsenek benne versenyek, így a gyerekek 100 százalékban saját képességeik fejlesztésére tudnak koncentrálni.
Kihasználva az Aikido nem versenyközpontú értékeit, az edzéseken az Aikido módszertanát alkalmazva segíti a fiatalok speciális készségeinek és képességeiknek a (ki)fejlesztését a Bocskoroskúti Központi Aikido Dojo, mindezt azért, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a különféle típusú agresszióval szemben, és megbirkózzanak különösképpen a zaklatássokkal, melyek legtöbbször közösségben, óvodában, iskolában érik őket.

Az Aikido, mint harcművészet értékei széleskörűek, megtanítanak a fegyelemre, figyelemre, összpontosításra, higgadtságra, tudatos testhasználatra, együttműködésre, az etikett szabályaira, mindezt a gyakorlás által érve el, mely úgy képzi az elmét, a testet és a szellemet, hogy az egyként cselekedjen – emelte ki az Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület vezetője. Bak László hozzátette, a harcművészetekben résztvevő gyermekek sok előnnyel rendelkeznek az élet számos területén.

A dojo szeptembertől várja a már 20 éve működő csoportjaiba a művészet iránt érdeklődő, mozogni vágyó, vagy a fenti problémákkal érintett gyermekek, fiúk, lányok jelentkezését 4-13 éves korig.

Az Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület az Aikikai Hungary teljes jogú tagja, mely a tokiói Aikido Világközpont által elismert legnagyobb magyarországi Aikido föderáció, egyben a Nemzetközi Aikido Szövetség tagja is. A szervezet a SkillAi programhoz, mint külsős csatlakozó, a programban felmerülő költségeket saját forrásból finanszírozza.

Aikido a nagyszülőknek? Jó koncepció, vagy szörnyű elképzelés?

Ha egy tipikus Aikido gyakorlóra gondolunk, akkor nem egy idősebb, akár 80 éves ember képe jelenik meg előttünk. Az Aikidoban esések vannak, dobások, sok olyan mozgás, mint más harcművészeteknél is, ami úgy gondoljuk, hogy „túl veszélyes” egy idős számára. Valójában azonban ha megnézzük az idősebb Aikido gyakorlókat, akkor a fizikai előnyökön túl egyértelműen látszik, hogy életüket számos szempontjából segíti az Aikido.

„Sokszor sztereotípiákban gondolkodunk, de vajon helyesen járunk e el szüleinkkel, nagyszüleinkkel szemben, hogy azzal akarjuk megóvni őket, hogy féltjük őket a mozgástól? Lehet, hogy kevésbé kellene aggódnunk és inkább segítenünk nekik abban, hogy megtanuljanak biztonságosan esni” – tette hozzá Bak László. Kitérve arra is, hogy a dojo oktatói képesek arra, hogy minden korosztály számára testre szabják a tanítási megközelítést és alkalmassá tegyék a formákat a gyakorlásra. Más kultúrákban a harcművészeteket, így az Aikidot is haláluk napjáig gyakorolják, ez az egyik oka annak, hogy ezekben az országokban, mint például Japánban, hosszabb ideig élnek, mint a nyugati emberek.

„Talán itt az ideje, hogy bemutassuk szüleinknek az olyan mozgásformákat, mint az Aikido is és bátorítsuk őket” – hangsúlyozta az Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület vezetője.

Hozzátérve, hogy az egészség megőrzése fontos minden életkorban, ezért adjunk az idősebbeknek is erőt, hogy eddigi életmódjukat dinamikusabbá, egészségesebbé tegyék.

„Segítsünk nekik, hogy minőségi együttlétet tudjanak még hosszú éveken át eltölteni gyerekeikkel, unokáikkal” – emelte ki.

A fiatalok mellett így az időseket is várják az edzések, melyek szabadon megtekinthetők és kipróbálhatók. Az Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesületnél folyamatos a tagfelvétel, a vezető oktatók mindegyike pedig az Aikido oktatói képesítés mellett elsősegély tanfolyamokat is elvégeztek.

Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület - További részletek ITT!

2500 Esztergom, Szent János-kúti út 36. (volt Bocskoroskúti út 94.)

aikidojo@me.com / https://aikidojo.hu / +36 20 916 6568

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.