Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 23. 05:10, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Ajándékutalványt kapnak az idősek és nagycsaládosok – Több napirendről is döntöttek

Ajándékutalványt kapnak az idősek és nagycsaládosok – Több napirendről is döntöttek

Képviselő-testületi ülés beszámoló (2019.03.21.)

Egyházi fenntartásba kerülhet az állami zeneiskola, Húsvétra 5000 forintos vásárlási utalványt kapnak a 70 év feletti nyugdíjasok és a nagycsaládosok, az önkormányzat is támogatja a pilisszentléleki templom felújítását, Dunamente-turisztikai kártyával lehet utazni a helyi buszjáratokon és idén is lesznek járműalkatrész-börzék a Tesco melletti parkolóban – egyebek között ezekről döntött a képviselő-testület március 21-én.

Juhász István, Stámusz Andrea, Tordainé Vida Katalin, Vigh László és Romanek Etelka nem tudtak részt venni egyéb elfoglaltságaik miatt az ülésen, melyet Bánhidy László alpolgármester vezetett.

Egyházi fenntartásba kerül a zeneiskola

A képviselők megtárgyalták az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola fenntartóváltási kezdeményezését. A zeneiskola növendékeinek, szüleinek és tanárainak túlnyomó többsége egyaránt támogatta azt, hogy az eddigi állami fenntartó helyett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának fenntartása alá kerüljön az intézmény.

Az Esztergomi Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Udvardyné Pásztor Ágnes levélben jelezte - a tulajdonos Esztergom Város Önkormányzatának - a Zeneiskola nevelőtestületének véleményét. A tanárok egy szavazat hiányában majdnem 100 százalékban támogatják a fenntartóváltást.

A zenede igazgatója levelében felsorolta, hogy milyen előnyökkel járhat, ha fenntartóváltás történik és azt szeretnék, ha mindenki megelégedését szolgálná a változás.

A testület elfogadta a művészeti iskola indokait, így 2020. szeptember 1-től egyházi fenntartás alatt működhet tovább az intézmény.

Vigh László (LMP) képviselő módosító indítványt nyújtott be a napirendhez, melyben a fenntartóváltás helyett évi 20 millió forint önkormányzati támogatást javasolt a zeneiskolának. A javaslatot benyújtó azonban nem volt jelen az ülésen és a módosító felvetését a jelen lévő képviselők közül csak Nyíri Attila támogatta.
Turisztikai kártya (Dunamente) bevezetése a helyi tömegközlekedésben
A képviselők elfogadták a KNYKK 2018-as beszámolóját. Az autóbuszos helyi személyszállítás közszolgáltatási tevékenységéről, valamint az önkormányzat által finanszírozott tanuló bérletek értékesítéséről tájékoztatták a testületet.
Döntöttek továbbá arról, hogy a Duna-Gerecse Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. turisztikai Dunamente Kártyáját a helyi tömegközlekedésben is használhatják az ide érkező turisták.

A megyében jelenleg Tatán és Komáromban használható ez a turisták számára ingyenesen elérhető szolgáltatás a helyi buszjáratokon. A Dunamente Card tulajdonosai a szálláshelyeken igényelhetnek térítésmentes utazásra jogosító menetjegyet, melyet az autóbuszvezetőknek kell leadniuk. (Az utazás költségeinek elszámolása – a szolgáltató cég és a kártyát kiadó tulajdonos közötti – szerződés alapján történik.)

Döntött a testület továbbá arról is, hogy KNYKK Zrt. számára 2019. december 31-ig, illetve az új buszvégállomás átadását követő 30 napig ingyenes területhasználatot biztosít a Terézia úton található konténeres üzemanyagkút esetében. A testület azzal a módosítással fogadta el a határozatot, hogy a KNYKK Zrt.-t az eddigi négy felújított esztergomi buszváróhoz hasonlóan idén további két buszváró felújítására kéri fel a terület használatáért cserébe a buszvállalatot.

A testület döntött emellett az idei közbeszerzési terv elfogadásáról, a 2018. évi költségvetéséről és a végrehajtás szabályairól szóló 4/2018.(III.2.) önkormányzati rendeletének módosításáról.

Bevételnövelő ingatlan-értékesítések

Esztergom településfejlesztési koncepciójáról, településszerkezeti tervéről és a város egész területén érvényes új, egységes helyi építési szabályzat véleményezési szakaszának lezárásáról döntött az önkormányzat. A képviselők emellett elfogadták a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány szakmai- és pénzügyi beszámolóját. Folytatódik továbbá az önkormányzati ingatlanok bérbe- és használatba adása, valamint további önkormányzati ingatlanok felmérése és értékesítésének lehetősége kezdődik el a vagyongazdálkodás területén.

5000 forintos húsvéti utalvány az időseknek és nagycsaládosoknak

Esztergom önkormányzata – a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan – a 70. életévet betöltő és annál idősebb esztergomi lakóhellyel rendelkező helyieknek, valamint a kérelmező nagycsaládos családoknak (egyszeri természetbeni juttatásként) vásárlási utalványt biztosít 5000 forint/fő összegben, illetve a nagycsaládos családok esetében 5000 forint/család összegben. Arról is döntöttek a képviselők, hogy az utalványokat az önkormányzati hivatal dolgozói kézbesítik a kedvezményezetteknek.

A 70 év feletti, esztergomi állandó lakcímmel rendelkező nyugdíjasok automatikusan jogosultak az utalványra, a nagycsaládosok közül azonban csak azok, akik ezt külön kérelmezik. A szükséges nyomtatványt a hivatal Hatósági Osztályának Közjóléti és Köznevelési Csoportjánál lehet beszerezni, illetve kitöltve leadni 2019. április 5-ig.

Támogatott kiállítások a Rondellában

A testület döntött az Eurohíd Euro – Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Alapítvány támogatási kérelméről. 1,6 millió forint önkormányzati támogatást szavaztak meg az alapítvány – Rondella galériában – tervezett éves programjainak (számos kiállítás és rendezvény) megszervezéséhez.

Hová kerüljön a Bottyán-szobor?

Nem született döntés Martsa István szobrászművész Vak Bottyán lovas szobrának elhelyezéséről. A szakbizottságok nem tudtak dönteni a szobor végső helyéről, valamint a szobor restaurálásához és visszaállításához szükséges anyagi fedezet biztosításáról. A képviselők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldást kell találni a lovas szobor méltó elhelyezésére.
Teljes körű állapotfelmérés történik az esztergomi köztéri alkotásról (például zárt helyen kallódó további szobrokról) és azok városi elhelyezésének lehetőségéről.

Idén is lesznek járműalkatrész-börzék

Az Esztergomi Járműtörténeti Club évente hét alkalommal rendez járműalkatrész börzét „Veterán járműalkatrész és padlásbörze” néven.

Idén a következő időpontokban lesz börze a Tesco melletti parkolóban: április 13., május 11., június 8., július 13., augusztus 10., szeptember 14. és október 12.
Az önkormányzat díjmentesen bocsátja a szervezők részére a területet, melynek lezárásáról, biztosításáról és rendeltetésszerű használatáról a Járműtörténeti Club gondoskodik.

Az idegenforgalmi adóbevételek feléből gazdálkodhat a TDM

A képviselők döntöttek arról, hogy az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület és az önkormányzat között létrejött megállapodás alapján az idénre jutó egyesületi támogatás összege 17.927.638 forint. Az előző évi idegenforgalmi adóbevétel (IFA) állami támogatással megnövelt összegének 50 százalékát biztosítja – turisztikai feladatokra – a város. A fenti pénztámogatást tagdíjként biztosítja az egyesület részére az önkormányzat.

Önkormányzati segítséggel újul meg a pilisszentléleki templom

Esztergom önkormányzata 20 millió forint támogatást biztosít a pilisszentléleki templom felújításához.

A rekonstrukció kiterjed:
- a templomtetőszerkezetének és fa harangtornyának felújítására (teljes cseréjére cserépfedéssel, a tető toronyszerkezet elbontására, új tetőszerkezet megépítésére, toronysisak burkolásra, lemezelésre, a csúcskereszt vöröslemezzel való kivitelezésére),
- a templom külső felújítására (vakolt felületek helyreállítására, festésre, a toldaléképület átépítésére, támpillérek megerősítésére)
- a templom belső felújítására (villamossági rendszer teljes felújítására, lámpacserékre, informatikai alaphálózatra, behatolásgátolóra, valamint a villámvédelmi rendszer kiépítésére, festésre, mázolásra és padlóburkolásra).
A pilisszentléleki templom felújításának várható teljes költsége bruttó 52.705.000 forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT