Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Augusztus 15. 17:53, vasárnap | Helyi

Bíborosi áldást kaptak a Debrecenbe induló virágkocsik

Bíborosi áldást kaptak a Debrecenbe induló virágkocsik

Ma délelőtt, a Nagyboldogasszony ünnepének tiszteletére celebrált misét követően Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Koronát ábrázoló és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült két virágkocsit.

A vasárnap délelőtti szentmisén és az azt követő eseményen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és Erős Gábor Esztergom alpolgármestere is, aki Hernádi Ádám polgármester üzenetét tolmácsolta a megjelenteknek.


Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az áldás előtt elmondta, hogy a Szent Korona és az ezt ábrázoló kocsi szorosan kötődik Nagyboldogasszony ünnepéhez, hiszen Szent István a koronáját, vagyis teljes országát és népét Szűz Mária oltalmába és kegyelmébe ajánlotta.

Fotó: MTI/Mónus Márton


Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében rámutatott, hogy Mária mennybevételének ünnepe Szent István halálának, ugyanakkor mennyei megszületésének ünnepe is. István király volt az, – mondta a miniszter - aki megteremtette a keresztény magyar állam alapjait, és ezzel megalapozta országunk fennmaradását.


Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője köszöntőjében megemlítette, hogy pár éve alakult ki az a hagyomány. hogy Esztergomból indulnak virágkocsik Debrecenbe, a karneválra. Ebben az évben, a Szent Koronát ábrázoló kocsi mellett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére is elkészült egy kompozíció.

Fotó: Kásler Miklós/Facebook

Városunk nevében Erős Gábor alpolgármester üdvözölte az összegyűlteket és tolmácsolta Hernádi Ádám Esztergom polgármesterének erre az alkalomra küldött üzenetét, amelyben köszönetét fejezte ki a két virágkocsiért, és elmondta, hogy büszkék lehetünk arra, hogy városunk egy ilyen jeles esemény résztvevője lehet.
A polgármester üzenetében arra is kitért, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus minden keresztény és az egész Kárpát-medence magyarságának ünnepe lesz, függetlenül attól, hogy ki, melyik felekezethez tartozik.
A szentmise végén Erdő Péter megáldotta az esztergomi bazilika új időkapszuláját. Az eredeti, a főszékesegyház építésekor, 1845-ben elhelyezett kapszulát a bazilika három éve tartó felújítása során bontották ki a kupola keresztjéből.

Fotó:MTI/Mónus Márton

Az új időkapszulában az eredeti okirat másolatát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye mostani névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, egy szájmaszkot és Erdő Péter írását helyezték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.