Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. November 30. 13:02, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Állami kézbe kerülnek az E.ON földgázipari érdekeltségei

Állami kézbe kerülnek az E.ON földgázipari érdekeltségei

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az Országházban az E.ON csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek az MVM-re történő átruházásáról – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. Ez a tranzakció illeszkedik a kormányzat rezsicsökkentő lépéseihez.

Havasi Bertalan közleményében kiemeli, Magyarország energiapolitikájában a tartós ellátásbiztonság megteremtésére törekszik, ennek megfelelően érdekelt abban, hogy az állami MVM csoport révén tevékenységét a földgáz-kereskedelem területén bővítse és a földgáztárolás területére is kiterjessze. A szándéknyilatkozat aláírói az évtizedes hagyományokon alapuló és kölcsönösen gyümölcsöző magyar–német gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jegyében kifejezték szándékukat, hogy jóhiszemű, a felek érdekeit kölcsönösen szem előtt tartó tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy az E.ON csoport magyarországi földgázipari érdekeltségei – kölcsönösen előnyös feltételek, illetve a felmerülő kockázatok felek által elfogadható kezelése mellett – átruházásra kerüljenek az MVM-re egy 2012. december 15. napjáig véglegesen kitárgyalásra és kézjeggyel ellátásra kerülő, valamint legkésőbb 2013. január 31. napjáig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében.

„Vissza fogjuk vásárolni az E.ON-t”

Az E.ON gázüzletágának visszavásárlási szándékát augusztus 25-én jelentette be Orbán Viktor Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű rendezvényen. „A kétharmados többségét a kormány olyan konfliktusokra is használta, hogy visszavettük a Mol-részvényeket az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét (…) a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől” – sorolta akkor a kormányfő. Négy nappal később a miniszterelnök már tárgyalt is Johannes Teyssennel, az E.ON igazgatótanácsának elnökével.

A visszavásárlás bejelentése – a nonprofit közműcégek kialakításának egyik lépéseként – illeszkedik a kormány azon céljához, hogy megállítsa a rezsiköltségek emelkedését, hiszen így állami lehetőséggé válik a nagykereskedelmi gázárak alakítása.

Növelni kell az energiaellátás biztonságát

Mind anyagi, mind nemzetstratégiai szempontól előnyös lenne az E.ON magyarországi leánycégének visszavásárlása – mondta a miniszterelnök bejelentése után Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára. „Magyarország energiaellátási biztonsága alapvetően követeli meg, hogy a földgázkészletek és az ennek tárolására alkalmas berendezések nemzeti tulajdonban legyenek. Nem titok, korábban a Mol adta el ezeket az elemeket az E.ON-nak. Akkor is szorgalmaztuk – akár az energiatörvény kapcsán –, hogy alapvető nemzetstratégiai érdekeket szolgáló és biztosító berendezéseket, készleteket, hálózatokat nem szabad kiadni a nemzeti kézből” – mondta Fónagy.

Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek nyilatkozva pedig azt emelte ki: a mostani helyzetben rendkívül felértékelődött az energiaellátás biztonságának kérdése.

A tárgyalások folynak, várhatóan lesz eredményük – ezt október elején mondta a Hír TV-nek Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. Kiemelte: a kormány a fogyasztók érdekeit kívánja képviselni, a törekvés a hosszú távú árcsökkentés, de minimum a befagyasztás – a globális piaci növekedés ellenére is.

Az államtitkár hozzátette: 2015-ben lejár a Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés, amit az államtól megörökölt az E.ON. Ezt követően egy újabb hosszú időszakra köteleződik el hazánk. „Próbálunk enyhíteni a kiszolgáltatottságunkon, és ebben ennek a szerződésnek is szerepe lesz” – mondta Kovács Pál.

Cél a rezsicsökkentés

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a közműszolgáltatásokról tartott csütörtöki vitanapon kiemelte: a villamos energia ára az előző szocialista és szabad demokrata kormányok alatt több mint 97 százalékkal, 2010-től napjainkig ugyanakkor mindössze 2,5 százalékkal emelkedett, a földgázárak pedig az előző kormányzati ciklusban 200 százalékot meghaladóan nőttek. Az Orbán-kormány intézkedéseinek hatására a földgázárak alacsony szinten tartásával a fogyasztók az elmúlt két évben több mint 400 milliárd forintot takarítottak meg.

Orbán Viktor pedig pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a kormány a rezsi csökkentésén dolgozik. „A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa” – mondta a kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: