Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 06. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amerikai kötvény: egy adu az oroszok kezében?

Amerikai kötvény: egy adu az oroszok kezében?

Nem jelentene reális veszélyt az amerikai kötvénypiacra, ha Moszkva megszüntetné a dollár tartalékdevizaként kezelését. A nem hivatalos orosz álláspont azután hangzott el, hogy Amerika kereskedelmi szankciókkal fenyegette meg Moszkvát az ukrajnai beavatkozás miatt.

Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő, kötvény-üzletág vezetője azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy az amerikai adósság 4-5 százaléka van kötvény formájában orosz kézben, de eladása nem érné meg jelenleg. Az 500 milliárd dolláros devizatartalék bár jelentős, ám a befektetői megítélés nem túl kedvező, így magas kockázati prémiummal lehet számolni a jövőben is.

Közben bár a piaci hangulat, és a közvélemény kissé megnyugodott a tegnapi orosz bejelentésekre azzal kapcsolatban, hogy egyelőre nem kell számítani komoly fegyveres konfliktusra Ukrajnában, a világ diplomáciai csúcsain nagyon forró a hangulat. A hidegháborús tapasztalatokkal rendelkező európai országok, főleg Lengyelország a legfelsőbb szinteken mozgatja az érdekérvényesítő képességét, és szinte példátlanok a NATO-nak, és az Egyesült Államoknak az Oroszországot érintő azonnali, és radikális lépései.

A héten jellemzően élesen reagált az arany ára az ukrán-orosz konfliktus híreire. A nemesfém hagyományosan jó menekülő-eszköz a háborús feszültségek, és egyéb globális félelmek idején. A lehetséges katonai konfliktussal kapcsolatos aggodalom enyhülése megállította az aranypiaci ralit, ugyanakkor egyelőre inkább a kivárás a jellemző az aranynál, viszonylag magas szinteken maradt a jegyzés - mondta a Gazdasági Rádiónak Schmidt Kálmán, az Aranypiac kft. ügyvezetője.

Az ukrán pénzügyminisztérium ma sikeresen értékesített a belföldi piacon államkötvényeket. Az 1 milliárd hrivnya értékben eladott ötéves futamidejű adósságpapír hozama évi 11,5 százalék. Az ukrán pénzügyminisztérium szerdán bejelentette azt is, hogy márciusban további három alkalommal ad el állampapírokat, 11-én, 18-án és 25-én.

Az ukrán kormány értékesíti a minisztériumok csaknem 1500 darabból álló gépkocsiparkját - jelentette be a pénzügyminiszter. Mint mondta, minden minisztérium csak egy szolgálati autót tarthat meg, amit a miniszter használ majd. Az összes többi járművet felértékelik és 'szigorú társadalmi ellenőrzés mellett értékesítik'. Az autók eladásából befolyó összeget a költségvetésnek utalják át. Az ukrán gazdaság a tönk szélén áll, a kijevi vezetés jelenleg tárgyal az IMF-el egy több évre szóló hitelmegállapodásról. Egyes elemzők szerint Ukrajnának 35 milliárd dollár hitelre van szüksége a következő két évben, hogy elkerülje a csődöt.

Az orosz Szberbank mától felújította Ukrajnában a hitelnyújtást a magánszemélyeknek és a cégeknek, valamint megszüntette a bankautomatákból felvehető összegre vonatkozó korlátozást. A Szberbank február 20-án állította le a hitelfolyósítást a magánszemélyeknek és a cégeknek, egyben 4 ezer hrivnyában korlátozta a bankjegy automatákból naponta felvehető készpénz összegét.

Amerikai elemzők és az Obama-kormányzat volt tisztviselői szerint Oroszország valószínűleg nem fogja kivonni csapatait a Krím félszigetről, és ezzel korlátok közé szorítja az Egyesült Államok és Európa arra irányuló stratégiáját, hogy gátat szabjanak Vlagyimir Putyin orosz elnök további előrenyomulásának Ukrajnában - írta az MTI. A gazdasági szankciókkal való fenyegetés, a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások leállítása, illetve annak bejelentése, hogy felfüggesztik a G8-országcsoport csúcsértekezletére való előkészületeket mindeddig viszont nemigen győzték meg az orosz elnököt arról, hogy vissza kellene vonulnia a Krímből. Az amerikai elnök és tanácsadói azt állítják, hogy még számos lehetőségük van a Putyinnal szembeni fellépésre, ezek közül a legmeggyőzőbbek a gazdasági büntetőintézkedések lehetnek, amelyek akár már a héten életbe is léphetnek.

Franciaország és Németország egy 'megoldási tervet' szeretne javasolni az ukrajnai válságra, amelynek részleteit ma délután vitatják meg a külügyminiszterek Párizsban – közölte a francia diplomácia vezetője. A külügyminiszter a következő pontokat emelte ki: nemzeti egységkormány, az oroszok visszavonulása, a szélsőséges milicisták feloszlatása, a 2004-es alkotmány alkalmazása és az elnökválasztás előkészítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).