Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 09. 13:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Az iráni elnök Szíria főmuftijának megerősítette, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét – olvasható az iráni államfői hivatal honlapján.

Mahmúd Ahmedinezsád a legmagasabb rangú szíriai vallási méltóság, Ahmad Badreddin Haszún sejk előtt Teheránban kifejtette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egy újabb háborút akarnak kiprovokálni a térségben, hogy megtörjék az iszlám ellenállást, de „hisszük: egységben és bölcsességgel szembeszállhatunk velük”. Haszún sejk – aki egy vallási konferencián vesz részt Teheránban – Aszad elnök köszönetét tolmácsolta a Szíriával kapcsolatos iráni álláspontért.

A közel-keleti arab ország főmuftija azt követően utazott Teheránba, hogy a szíriai Muzulmán Testvériség mozgalom hétfőn kifejtette: Oroszország, Kína és Irán a szíriai rendszer öldöklésének cinkosai. „Oroszországot, Kínát és Iránt a népünk ellen elkövetett szörnyű öldöklés közvetlen cinkosainak tartjuk, mert nem csak (politikailag) támogatják a rezsimet, hanem közvetlen módon fegyverekkel és berendezésekkel látják el, hogy védtelen népünket gyilkolja” – áll az iszlamista mozgalom közleményében. Irán, amely mindig is tagadta, hogy fegyvereket szállít Szíriának, visszautasította a vádat.

Teherán a szíriai népfelkelés márciusi kitörése óta tartózkodik attól, hogy elítélje a tüntetések véres letörését, de reformok bevezetésére és „párbeszédre” kérte a damaszkuszi vezetést. Eközben a szíriai belügyekbe való beavatkozással vádolta meg azokat a nyugati és arab országokat, amelyek büntetőintézkedéseket hoztak Szíria ellen, és Aszad elnök távozását követelik a hatalomból.

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát – közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.