Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Június 27. 08:29, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Amikor vérengző tigrisek tartották rettegésben Esztergom vármegyét – Egy tigrisvadászat históriája!

Amikor vérengző tigrisek tartották rettegésben Esztergom vármegyét – Egy tigrisvadászat históriája!

Egyre több medve érkezik Magyarországra mostanság a környező országokból, Esztergom vármegyében azonban 1901-ben egy tigris is járkált! Sőt több is! Legalábbis ezt állították a Párkány környékén élők.

A párkányi tigrisvadászat históriája

1901. október 12-én vasárnap reggelre Krammer Zsigmond párkányi mészárosmester karámjában 32 birkát széttépett egy vadállat. Hogy milyen vadállat lehetett, azt biztosan senki sem tudta. Sokak szerint azonban egy tigris volt.

A rémhír pedig Párkány környékéről egészen messzire is elért, sőt ezután egy kész tragikomédiává vált az ügy.

Kicsivel később ugyanis Esztergom környékén már az terjed, hogy egy egész tigrisfalka a felelős a vérengzésért, sőt csatlakoztak hozzájuk még oroszlánok és medvék is.

Ráadásul később már egyesek azt terjesztették, hogy: „Hallottad, hogy az esztergomi tigris széttépett egy leányt?

Vagy:

Rövid egy-pár óra alatt Esztergom is el volt telve a rettenetes esemény hirével. Én ugy tudtam meg, hogy az öreg Kertészné azt mondta:

- Tekintetes úr, ne menjen el ma este hazulról, mert Párkányban elszabadult három tigris és egy oroszlán s most itt csatangol kettö a Tabán körül” – volt olvasható szó szerint így írva a Magyarország című lap 1901-es 259. számában.

A párkányi tigrisvadászat históriáját és tragikumikus helytörténeti írását Menyhárt Csaba állította össze az arcanum.blog.hu oldalon, melyen a teljes történet olvasható.

Az esetről Budapesti Hírlap, 1901. 301. számában így írt:

„Egyre riasztóbb hirek jönnek Esztergommegye tigriséről, a mely immáron hetek óta csatangol a vármegye területén s rémitgeti — egyelőre még csak a hirével — a népet. Már a minap jelentették, hogy kétszáz főnyi katonaságot rendeltek ki a félelmes állat elpusztitására, de sehogy sem akar elpusztulni, sőt ellenkezőleg, csodás módon megszaporodott. Most ugyanis azt irják már az odavaló lapok, hogy nem egy tigris, hanem öt tigris, sőt ráadásul még két oroszlán is garázdálkodik a vármegyében”.

Címlapfotó: Tolnai Világlapja, 1901. 10. szám

Korábbi cikk:

Nincsenek támadó medvék Dömösön!!! - Álhír terjed a neten

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT