Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Amit a mandulaműtétről tudni kell

Amit a mandulaműtétről tudni kell

Az Egyesült Államokban évente több mint 530 ezer 15 év alatti gyereknek távolítják el a manduláját, 80 százalékuknak olyan obstruktív alvási problémák miatt, mint a horkolás, vagy a légzési rendellenességek. A maradék 20 százalékban valamilyen fertőzés miatt kerül sor a mandula eltávolítására - írja a Fox News.

Minden szülő bizonyára aggódik, hogyha a gyermekének el kell távolítani a manduláját, a rá váró procedúra, a fájdalom és a gyógyulási folyamat miatt.

Számos módja van a mandula kivételének, de az egyik leggyakoribb az elektrokauteres eltávolítás. Egy árammal felmelegített kézi fémszonda segítségével megsemmisítik a mandulaszövetet. A folyamat a hő használata miatt fájdalmas, a torok lágy szöveteit égetheti, emiatt hosszú lehet a felépülési idő.

Ugyanakkor az utóbbi tíz évben az orvosok elkezdtek alkalmazni egy kevésbé fájdalmas módszert: a részleges intracapsuláris mandulaműtétet. Ennek során egy mikrodebrider segítségével „leborotválja” az orvos a mandulákat forró pengékkel, egy szívóka segítségével pedig csillapítják a vérzést.

A torok központjától az oldalfalig távolítják el a mandula mintegy 90 százalékát. Ebből a részleges eltávolításból a szakemberek szerint sok előny származik, mert az idegvégződések nincsenek a beavatkozás kockázatainak kitéve, így a torok boltozata sem sérül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma