Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 22. 17:45, hétfő | Helyi
Forrás: Közlemény

Amit az elmúlt ciklusban elértünk, arra büszkék lehetünk – hangsúlyozza Süttő polgármestere

Amit az elmúlt ciklusban elértünk, arra büszkék lehetünk – hangsúlyozza Süttő polgármestere

A közjót 1976 óta szolgálja, 30 évet az iskolában tanítóként, tanárként, 12 évig igazgatóként, majd 8 éve polgármesterként.

Mikor 2004-ben munkája ellehetetlenítése eredményként lemondott igazgatói megbízatásáról, a napközis gyerekek felügyeletét látta el. Lemondását követően sem hagyta el szűkebb hazáját, a 2006-os önkormányzati választásokon biztos többséggel választották a község polgármesterévé elődjével szemben.
Süttő azzal kerül leginkább a megyeiek látókörébe, hogy a meglehetősen forráshiányos önkormányzati világban is meg tudta tartani fejlődését, a fejlesztések száma kistérségi összevetésben is átlagon felülinek mondható.

SÜTTŐ KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉVEL BESZÉLGETTÜNK -interjú-

- Kezdjük az elején. Ön jó polgármester?

- Magamat nem akarom megítélni, ezt megteszik majd a választók, és ez így van jól. Amit tudok az az, hogy amit szeretnénk és tervezünk Süttőn, az jó. Elindultunk egy úton, és a megkezdett munkát szeretném befejezni, ezért indulok ismét polgármesternek. Számomra nem a vezetői státusz a lényeg, sokkal inkább az, hogy szeretek a közösségért, közösségben dolgozni. Ez is volt az egyik fő mondanivalóm 2006-ban: egy új hangnem, egy konstruktív hozzáállás az akkori felsőbbrendű vezetői attitűd helyett. Ma már nincsenek hajnalig tartó, vitába fulladó képviselő-testületi ülések, mert egy irányba húzzuk a szekeret. Én a konszenzus megteremtését érzem erősségemnek.

- Jól érzem, hogy kritikával viseltet a korábbi faluvezetéssel szemben?

Ezt sem nekem kell eldöntenem, de a tények makacs dolgok. Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy a mai napig rengeteg süttői keres meg személyesen, vagy telefonon az ügyes-bajos dolgaival, nálunk most ez a szokás, de korábban nem volt jellemző. Meggyőződésem, hogy egy ekkora községben a polgármester nem kifejezetten egy felsővezető, hanem egy olyan ember, aki szervezi és – a lakosokkal együtt – tervezi a falu életét, és különösen – a jogszabályok által biztosított hatáskörében – segít, ahol tud. Szintén tény, hogy 2006 előtt mind az önkormányzati, mind a banki kultúra gyökeresen más volt, sokkal kevésbé gondos, mint mostanság a válság tapasztalataival a hátunk mögött. Ne felejtsük el, hogy a bankok elhibázott hitelezési gyakorlata és a magukat túlvállaló önkormányzati vezetők jelentősen hozzájárultak a válság elmélyüléséhez. Ez Süttő esetében sem volt másképp. Képzelje csak el, hogy akkoriban egy nagyságrendileg 350 millió forintos éves költségvetésű községként 185 millió forintos hitelt vett fel az akkori vezetés. Hogy tyúklépésben haladtunk? Pályázni is alig tudtunk, hiszen nem volt forrásunk az önrészhez. Ma már ezt nem lehet megtenni. Helyesen. Ezzel a hitelkonstrukcióval a korábbi vezetés elzárta a süttőiek elől a fejlődés útját, a fejlődéshez márpedig jogunk van!

- Tehát jól jöttek ki az állami adósságátvállalásból?

- Természetesen! Süttő és mi, süttőiek végre megszabadultunk az adósságainktól. A Kormány által átvállalt 165 millió forint egyenesbe hozta az egyébként teljesítőképessége határára ért Önkormányzatunkat. Ezt követően leporoltuk a fiókban heverő terveinket, és újult erővel vágtunk neki megvalósításuknak. 21 kisebb-nagyobb pályázatot nyertünk, melyek előfinanszírozását az tette lehetővé, hogy 2012 után nem kellet a korábbi hiteltörlesztésre forrást biztosítani, így a fennmaradó összeget pályázatainkra fordíthattuk. Jelen pillanatban 30 millió Ft bevételt várunk pályázataink kiíróitól, amit a kifizetési kérelmek elbírálását követően utalnak számlánkra.

- Ez a második ciklusa. Feltételezem, számot vetett az elmúlt két ciklussal. A hasonló méretű településekhez képest meglehetősen jónak mondható a fejlesztések, fejlesztési pénzek aránya.

A már említett előnytelen hitelkonstrukció, valamint a 2006-tól kezdődően folyamatosan csökkenő állami normatíva az egész önkormányzati szektort a csőd szélére sodorta, így szükségszerű volt a tavalyi állami konszolidáció. Az ezt megelőző időszak azonban valóban egy nehezített pálya volt, és rengetek időt emésztett fel a források elérése mind a polgármesteri hivatal, és a képviselő-testület, mind a helyi civilek és lakosok részéről. Fontos megjegyezni, hogy a 2007-2012-ig terjedő időszakban 105 millió forintot fizettünk ki a korábban felvett kölcsön törlesztésére. Gondoljunk csak arra, hogy ez az összeg önmagában mekkora fejlesztési lehetőség, továbbá, ha nagy összegű pályázatok önrészeként említjük, az a „Kánaánnal” lett volna egyenértékű. Érdekes tapasztalás volt az is, hogy több esetben a korábbi vezetés alatt folyt fejlesztések olyan silány minőségben készültek el, hogy többet ezek közül 2006 után lényegében még egyszer meg kellett csinálni, ennek köszönhetően kétszer fizettük ki ezeket a munkákat. Amit az elmúlt ciklusban elértünk, arra büszkék lehetünk. Ki kell emelni ezek közöl különösen a régi malom épületének felújítását, a játszóteret az Áprily téren, a sportöltöző bővítését, fűtéskorszerűsítését, a sportpálya öntözőrendszerének továbbfejlesztését, az óvoda előtti parkoló megépítését, a ’48-as emlékmű, kisvasút-történeti emlékhely létesítését és az erdészettől a buszmegállóig terjedő járdaszakasz felújítását. Mindösszesen nagyjából 150 millió forintnyi pályázati forrás vált elérhetővé a süttőiek számára az elmúlt négy évben. Fontosnak tartom, hogy községünkben hagyományosan jó hangulatú közösségi rendezvényeket rendezünk évről évre, és különösen nagy öröm, hogy rendhagyó jelleggel idén először szeptember 27-én – kifejezetten a süttői kőfaragó hagyományok ápolására – megrendezésre kerül a Magyarország Szeretlek programsorozathoz kapcsolódóan a Kő Kövön Fesztivál is, mely hiánypótló módon emeli a középpontba a híres süttői mészkövet és a hozzá kapcsolódó kultúr-gazdagságot. Feltétlenül meg kell említeni a községben működő civil szervezetek szerepét, hiszen ők hordják vállukon és szervezik az éves eseménynaptár programjait. Tisztelet és óriási köszönet a vezetőknek és az aktív tagoknak. Elmondhatom, hogy ma a költségvetésünk stabil, így a szűkös esztendők után adottak a feltételek a további fejlődéshez. Ezért érzem nagyon találónak egy kedves süttői lakos szlogenjét, mely így szól: Nulla hitel, közéleti nyugalom!

- A valasztas.hu honlap szerint további két polgármester-jelölt méri össze Önnel magát október 12-én. Információink szerint több a kritikus hangnem a kampány során, mint korábban. Ez csak kampány, vagy valós az elégedetlenség?

- A kampány az kampány. Mindenki úgy próbál eljutni a választókhoz, ahogy tud. Az ellenjelöltek kritikái részben kampányfogások, részben pedig parttalanok, mivel sok szempontból hasonló elképzeléseink vannak, a falu lehetőségei pedig adottak. A kritikák egy része olyan problémákat vet fel, melyeket mi is látunk, tudunk róla, a hiteltörlesztés azonban minden szabad pénz-kapacitásunkat felemésztette, ezért ezek megoldását nem tudtuk megkezdeni, vagy megkezdtük ugyan, de befejezni még nem sikerült. Az egyik polgármester-jelölt egyébként az elődöm, a korábbi polgármester, aki 2006-ban – választási vereségét követően – elhagyta a falut, és a részben általa előidézett nehéz időkben végig távol volt, most pedig, hogy a kérdőjelek kiegyenesedni látszanak, visszatért. A választás során a választópolgárok erről a magatartásról is véleményt mondhatnak.

- Konkrétan milyen programot fogalmazott meg a választók felé?

- A középpontban a süttőiek megmaradása, helyben tartása, jó és tevékeny közösség szervezése áll. Többek között ezzel a szándékkal voltam egyik alapító tagja a dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egyesületnek, amely fő szervezője többek között a fent említett Kő Kövön Fesztiválnak is. A korábban vállalt feladatokat be kell fejezni, egyúttal új célokat kell kitűzni összhangban a 2014- 2020-as Európai Uniós fejlesztési ciklussal. Kiemelten kell kezelni az eddig egyáltalán nem pályázható építési telkek kialakítását, az utcák, járdák felújítását, és a vízelvető árkok helyzetének végleges rendezését. Az új tűzoltószertár építése, valamint a kerékpárút, és Duna-part rendezése régi vágyunk, és továbbra is alapvetés a kulturális és közösségi élet feltételeinek biztosítása, a civil szervezetek további támogatása. Meg kell itt említeni, hogy a kerékpárút állami beruházásként kerül megvalósításra, így azon túl, hogy az elkészült terveket rendelkezésre bocsátjuk, a továbbiakra érdemi befolyásunk nincsen.

Az új céljaink középpontjában is a lendület áll:

- partnerségek kiépítése
– további határon túli magyar és német közösségek elérése,
- tanyaprogram keretében Bikolpuszta fejlesztése,
- szabadtéri edző-és játszópark (felnőtteknek, kamaszoknak),
- felsőoktatás ösztönzés
– Bursa Hungarica ösztöndíj újra indítása,
- vállalkozásösztönzés
– vállalkozói terhek felülvizsgálata,
- megújuló energiaforrások további alkalmazása,
- újabb térkamerák létesítése.
- az önkormányzat és intézményei teljes körű informatikai fejlesztése,

Hosszabb távon komoly lehetőségeket rejthet Süttő közigazgatási területéhez tartozó Bikolpuszta lakhatási célú fejlesztése, mely páratlan adottságokkal rendelkezik, és jól pályázható az új ciklusban. Süttő területét ugyanis délről a Gerecse nyúlványai, északról a Duna határolja, így a faluban limitáltak a házhelyek kialakításának lehetőségei. Én ezt az irányt tudom szívvel-lélekkel támogatni és képviselni.

Kollégáim kigyűjtötték a jellemző kritikákat Önnel szemben: járdák, árkok állapota; turizmus fejlesztésének hiánya ; termelői piac; bankautomata működési nehézségei; falu tv; polgárőrség hiánya; építési telkek, bikolpusztai közművek hiánya; kukák kihelyezése; nemzetközi partnerségek.

Nézzük sorban. A járdák, árkok állapota visszatérő probléma, egyes szakaszokon elkészültünk, míg több helyütt továbbra is van lemaradásunk, de az árkok, a vízelvezetés megoldása prioritást élvez, ahogy fent is említettem. Komlpex turizmus koncepcióban gondolkodunk, melynek első ütemében be kell kapcsolni Süttőt a turisztikai vérkeringésbe. Elsődlegesen a Bejárható Magyarország Program keretében a kerékpáros, gyalogos, kajak-kenus és lovas útvonalakhoz kívánunk csatlakozni, de a szomszédos hajókikötők, és a borkultúra is jó alapot kínálnak. A szálláshely-bővítés elsődlegesen a faluban, középhosszú távon a Tanyaprogram keretében Bikolpusztán valósulhatna meg az ottani közműfejlesztéssel párhuzamosan. Jó kapcsolatot ápolunk a térségi turisztikai célú társulásokkal, kollégáimmal dolgozunk egy Süttő nevezetességeit, községi jellegzetességeit bemutató anyagon, mely része lesz egy megyei kiadványnak. A heti rendes piac kérdését még vizsgáljuk, mivel több szomszédos községben is működik már. A süttőiek láthatták, hogy elkeseredett küzdelmet folytattunk a helyi takarékszövetkezettel a fiók fennmaradásáért, azonban a tulajdonosok gazdasági érdekeit nem tudtuk felülírni. Szerencsénkre az ATM maradt, amely a legalapvetőbb szükségletek egyike! A falu tv és a polgárőrség kérdésében vegyes a kép, mivel a korábbi kezdeményezések lényegében érdeklődés hiányában egy idő után elhaltak, de értelmes ötletekre természetesen nyitott vagyok. A köztéri hulladékgyűjtők és az utcanév-táblák felmérése már megtörtént a nyár folyamán, így ezek cseréje, egységes arculat kialakítása most várható. A testvérkapcsolatok kibővítése tekintetében a kritikusok nyitott ajtókat döngetnek, mivel ennek elkötelezett híve vagyok, németajkú és erdélyi kapcsolatok feltárása is terveink között szerepel.

- Ön szerint milyen esélyekkel vág neki az idei önkormányzati választásoknak?

- Addig szeretném ezt a munkát végezni, ameddig a süttőiek megbíznak ezzel a tisztes feladattal. Szeretem a munkám, és most egyre jobbak Süttő lehetőségei. Sok energiát érzek még magamban, és szeretném mindezzel a település javát szolgálni. Zárásként Wass Albert sorait idézem:

„Üzenem az otthoni hegyeknek: a csillagok járása változó. És törvényei vannak a szeleknek, esőnek, hónak, fellegeknek és nincsen ború, örökkévaló. A víz szalad, a kő marad, a kő marad.” /Wass Albert: Üzenet haza, részlet/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.