Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Október 11. 08:48, kedd | Helyi

ANDRÁSKÓ PÉTER KIÁLLÍTÁSA NYÍLIK A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

ANDRÁSKÓ PÉTER KIÁLLÍTÁSA NYÍLIK A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Andráskó Péter festőművész kiállítása nyílik a Kapcsolatok Házában 2022. október 15-én 17:00 órakor, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

Andráskó Péter esztergomi születésű festőművész neve biztosan sokaknak ismerősen cseng, hiszen Andráskó István képzőművész unokája. A 2013-ban elhunyt Andráskó István az esztergomi művészeti élet meghatározó alakja volt. Andráskó Péter a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, mesterei Gaál József és Ötvös Zoltán voltak. Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház művészeti vezetőjeként is dolgozott, ahol több kiállításon is bemutatkozott. 2015-ben a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában egy nagyobb tárlatot is bemutattak a nagyapa és unokája alkotásaiból. Akik galériákban még nem találkoztak Andráskó Péter munkáival, a Fővárosi Állat- és Növénykertben biztosan látták már hatásos faldekorációs alkotásait. Természetesen Esztergomon és Budapesten kívül más városokban, sőt külföldi kiállítóhelyeken is bemutatkozott már az alkotó.

A Kapcsolatok Házában most egy olyan tematikus kiállítást láthatnak az érdeklődők, amely a művész egy másik érdeklődési területéhez kapcsolódik, mégpedig a csillagászathoz. A művész sok fotót készít csillagászati észlelésekről, most pedig eljött az ideje, hogy azokat festmény formájában is bemutassa:

„A kiállítás modellje égi kísérőnk, a Hold. A csillagászat színes és sokrétű világára épp rácsodálkozó művészként szembesültem amatőr csillagászok rajzos észleléseivel. Ezek az észlelések csodálatos "underground" műalkotások, melyek a csillagászat iránt mélyebben érdeklődőknek készülnek. Több száz éves múltra visszavezethető plein air oltárképei a tudománynak. Azonnal ki akartam próbálni én is a távcsőben látott kép lerajzolását, megfestését. Munkáim egy része hagyományos rajzos, ecsetrajzos észlelés (a távcső mellett ülve készültek), valamint saját fotografikus észleléseim megfestése. A holdi formavilág; a lenyűgöző távolságok, mélységek, magasságok; állandó formák folyton és sebesen változó megvilágítása, meg valami megfogalmazhatatlan érzelmi kötődés teszi számomra elképzelhetetlenné, hogy ne akarjak kiállítást csinálni ebből az anyagból. Remélem tanulmányaimmal sikerül érdeklődést kelteni a csillagászat iránt, mely - ha más miatt nem - segít realizálni problémáink méretét.”

Andráskó Péter munkásságára a nehéz, strukturált vásznak használata jellemző. A plasztikus felületen általában emberalakok jelennek meg egy sötét, misztikus térben. Kedveli a fények, különös megvilágítások érzékeltetését, ettől a képein látható alakok, alakzatok szinte sugároznak. Az egymással kapcsolatban lévő alakok az emberi kapcsolatok mélyebb rétegeit feszegetik. Monumentális figurái mellett gyakran megjelennek ábrázolásban sokkal kisebb, a nagyobb erőnek kiszolgáltatott vagy azt szemlélő figurák. Ezek nem mindig lépnek testi interakcióba egymással, mégis érezhető a köztük fennálló feszültség. Éppen úgy feszegetik emberi létünk határait, mint a most bemutatandó kiállítás anyaga. A számunkra még ismeretlen világűr éppen olyan titokzatos, mint az emberi lelkek közötti kapcsolatok.

Andráskó Péter kiállítása 2022. október 16-30. között látogatható 11:00-16:00 óra között, hétfői napok kivételével. (Kapcsolatok Háza – Esztergom, Széchenyi tér 14.)

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.