Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Anti-kokain vakcinát tesztelnek embereken

Anti-kokain vakcinát tesztelnek embereken

A kokainfüggők számára hamarosan gyógyírt jelenthet egy új vakcina, amelyet a kutatók sikeresen dolgoztak ki, s megkezdődhet embereken való tesztelése. A vakcina megakadályozza a kokain agyban történő felszívódását, így nem okoz euforikus érzést sem, ezáltal megtöri a betegek függőségét - írja a rt.com.

Dr. Ronald G. Crystal vezető kutató, a Weill Cornell Orvostudományi Kollégium professzora elmondta, a vakcina tulajdonképpen már a vérben felemészti a kokaint, így az nem tud eljutni az agyba. 'Úgy gondoljuk ez egy jó stratégia azok számára, akik le akarnak szokni káros szenvedélyükről' - tette hozzá.

A kutatók a vakcinát már sikeresen tesztelték főemlősökön, így közelebb kerültek ahhoz, hogy embereken is elkezdhessék a klinikai kísérleteket. 'Az embereken való tesztelés várhatóan egy éven belül elkezdődik' - szögezte le a professzor.

A vakcina blokkolja a dopamin - a kellemes érzetet biztosító neurotranszmitter - felhalmozódását az agy idegvégződéseiben. A vakcina hatására az immunrendszer betolakodóként fog tekinteni a kokainra. Az állati kísérletekben azt tapasztalták, hogy az injekció hatására a dopamin receptorok kevesebb mint 20 százaléka szabadult fel, s gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a kokain befolyásolja hangulatukat.

A kutatók szerint a vakcina hatékony lesz embereknél is, de azt még egyelőre nem tudják, hogy milyen gyakran kell majd beadni ahhoz, hogy hatása tartós legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.