Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. December 10. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Anyagi támogatást kapnak az oltást beadató idősebbek Szlovákiában

Anyagi támogatást kapnak az oltást beadató idősebbek Szlovákiában

Szlovákiában anyagi támogatást, 200 és 300 euró (mintegy 70 ezer és 100 ezer forint) közötti egyszeri juttatást kapnak azok a 60 évnél idősebbek, akik már beadatták, vagy január 15-ig beadatják maguknak

a koronavírus elleni oltást vagy az emlékeztető adagját - az erről szóló jogszabályt csütörtökön hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.

z 5 és fél millió lakosú Szlovákiában, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy adag oltással rendelkező beoltottak száma 2 millió 686 ezer volt, közülük csaknem 2 millió 486 ezren már a második, 534 ezren pedig a harmadik dózist is megkapták.

Az oltakozás ütemét jó ideje lassúnak tartja az Eduard Heger vezette pozsonyi kormány, így a most jóváhagyott ösztönző intézkedés nem az első, amellyel próbálkozik az oltakozási kedv erősítésére. Néhány hónappal ezelőtt úgynevezett "covid-lottóval" próbálták erősíteni az oltakozási kedvet. A mostani intézkedés a tervek szerint néhány százmillió euróval terhelheti meg a költségvetést.

A Heger-kabinet a csütörtökön jóváhagyott intézkedés mellett a nem oltakozókat szigorításokkal is ösztönzi: a napokban vezették be, hogy a távolsági autóbusz- és vonatjáratokat csakis a beoltottak, vagy a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesettek vehetik igénybe, és várhatóan a jövő héttől bővítik a csakis oltási igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások körét.

A szlovák kormány közben megbízta az egészségügyi és az igazságügyi tárcák vezetőit, hogy dolgozzanak ki javaslatot a kötelező oltás elrendelésére a társadalom egyes csoportjai számára.

Az NCZI adatai szerint szerdán 8523 új fertőzöttet regisztráltak. A kórházakban - szintén az NCZI adatai szerint - jelenleg 3419 koronavírus-fertőzöttet ápolnak, és szerdán 84 személy halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.