Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 02. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Áprilisban döntés születhet a Klik átalakításáról

Várhatóan áprilisban megszülethet a kormány döntése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról - tudatta az oktatási államtitkárság pénteken.

Közlésük szerint az Emmi azt javasolja, hogy az új, július 1-jétől működő struktúrában 60 fenntartó legyen, amelyek önálló jogi szervek lennének, és önálló költségvetéssel, szakmai, gazdálkodási jogosítvánnyal bírnának.

Az elképzelések szerint tankerületeket összevonnának, de megyehatárokat nem lépnének át. Egy-egy fenntartóhoz mintegy 50-60 iskola tartozhat, de ennek meghatározását befolyásolja a gyerekek létszáma, az iskolák száma, költségvetése és a fizikai távolság is.

Az új fenntartók mintegy 5-10 milliárdos költségvetési szervek lehetnek, azokon a számításokon, hogy ez mennyi költségvetési pluszforrást igényelhet, jelenleg dolgoznak.

A gazdálkodási és az irányítási funkciót szétválasztanák, egyfajta duális modellben gondolkodik a tárca - ismertették.

Lesz egy központi szerv is, a tárca és a 60 fenntartó között, ez azonban egészen kicsi lenne, irányítástervezési, stratégiai feladatai lennének.

Az államtitkárság cáfolta, hogy egy olyan megaszervezet jönne létre, amely az egyetemeket is magában foglalja.

Jelezték: a fenti opció mellett még öt lehetséges modell is napirenden van, ezeket is a kormány elé viszik, és a kabinet hozza meg a végső döntést még április elején.

Tájékoztattak arról is, hogy várhatóan szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, ilyen kisdiákoktól ugyanis nehéz elvárni, hogy úgy kezeljék ezeket a kiadványokat, mint a felsőbb évesek.

A közlés szerint megállapodásra jutottak a szakszervezetekkel abban, hogy az érettségin a régi és az új történelematlaszokat is lehet használni.

A hétfői sztrájkbizottsági tárgyalással összefüggésben közölték: vitás kérdés még a tankönyvpiac és tankönyvválasztás ügye, a kötelező órák 22-ben vagy 26-ban való meghatározása, az állami fenntartás és a pótlékok.

Az államtitkárság a Tanítanék mozgalom újabb polgári engedetlenségi akciójára reagálva jelezte: továbbra is várják képviselőiket a köznevelési kerekasztal ülésére. A tárca semmilyen meghívót nem kapott, ami tárgyalásra vonatkozna, ha ilyen érkezik, megfontolják.

Úgy nehéz egyeztetni, ha az a jelzés érkezik, hogy a mozgalom nem enged a 12 pontjából - közölték.

Címkék: köznevelés, klik, oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére