Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Június 06. 09:36, hétfő | PR
Forrás: (x)

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

Áremelkedés az albérletpiacon – okok és kilátások

A szakértők szerint nyárra áremelkedés várható az albérletpiacon. A koronavírus járvány okozta pangás, majd stagnálás után a kereslet emelkedésével egyenes arányosságban az árak is növekedésnek indultak.

Érdemes minél hamarabb (lehetőleg hosszú távra) leszerződni a tulajdonosokkal – tanácsolják a szakértők a bérlőknek.

A pandémia miatti 2020-as mélyrepülés után a piaci szereplők sokáig a további visszaesések megelőzését tűzték ki célul. A luxuslakások helyett inkább az alacsonyabb árú, kisebb lakások iránt érdeklődtek az albérletet keresők, s összességében a forgalom csekély volt. A befektetők pedig a kereslethez igazodva a hatalmas luxuslakások helyett a kisebb, s az átlagkeresettel rendelkezők számára elérhető lakásokat preferálták.

Háborús helyzet

A kereslet növekedése 2022 elején kezdett el érződni, így az albérlet árak is elindultak felfelé, s már nem csak az inflációt követve. Az orosz-ukrán helyzet is időszakos kereslet idéz elő jelenleg. A hazánkba érkező ukránok többsége fizetőképes, s jellemzően átmeneti időszakra, 2-3 hónapra keresnek albérletet, amíg átvészelik a háborús időszakot, ami gazdasági szempontból nézve egy egészséges piaci mozgást okoz.

Sokkoló árak?

Ma egy stúdiólakás havi 110-130 ezer forintért bérelhető ki, az egyszobás ingatlanok pedig 140 ezer ft/hó-nál kezdődnek. Ha valaki ennél nagyobb lakást szeretne kivenni, akkor szobánként +30 ezer ft-tal érdemes számolni. Az árakat a lokáció is nagy mértékben meghatározza.

A szakértők szerint jellemző, hogy az emberek a saját anyagi helyzetükhöz mérik a piacot, nem pedig fordítva, és sokan megfeledkeznek a 2021-es inflációról is, ezért sokakra sokként hat az albérletpiacon tapasztalható áremelkedés.

Kilátások

A keresletet a mobilitás is befolyásolja az ár mellett, így például az oktatási rendszer változásai, a kollégiumi férőhelyek alakulása, illetve a külföldiek érkezése is hatással van rá.

Várhatóan az albérletek árai hamarosan újra elérik a pandémia előtti szintet, s bár az év második felére további emelkedés is várható, mivel a fizetések is nőttek, nem kellene, hogy gondot jelentsen az albérletárak drágulása.

További változás, hogy határozott idejű szerződések helyett egyre több határozatlan idejű megállapodás születik, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy az inflációhoz alkalmazkodva év közben is emelni tudjanak az árakon.

Írásunk a DLX MEDIA és az Építőipari magazin közreműködésével készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.