Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 06. 09:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Polgármesteri Hivatal / fotó: MTI

Árvíz Esztergomban – lakossági tájékoztató

Árvíz Esztergomban – lakossági tájékoztató

Esztergomi árvízhelyzet: „A városban az a hír terjed, hogy a víz elönti a belvárost. Több százan napok óta azon dolgozunk 24 órában, hogy ez ne forduljon elő” – fejtette ki közleményben Tétényi Éva polgármester.

Kedden éjszaka elkészült a Molnár sor bevédése. A várható, 8 métert meghaladó vízállás feletti szintezést kértünk a Vízügy szakmai irányításától. A fóliával védett nyúlgátat homokzsákokkal erősítették meg. Kérem az ott lakókat, hogy a megépített gátra figyeljenek. Szintén kedden elkészült az Erzsébet parkot lezáró gát. A védekezésbe bevont polgárvédelmi beosztottak a közútnak segítenek a 11-es és a dorogi út megvédésében. Szerda reggel 50 katona érkezett, akiket délután még 100 fő követett. Ők 3 műszakban elsősorban az elsőrendű árvízvédelmi vonalat, a Kis-Duna partot építik. A meglévő gát és mellvéd megerősítése és magasítása folyik. A sétány platánfáinak gyökerei között a víz átszivároghat, ezért azok gyökér zónáját is megtámasztják a szakemberek. Változatlanul kérem, hogy a sétányra csak a védekezésben résztvevők és behajtási engedéllyel rendelkezők hajtsanak be.

A rendőrségtől és polgárőrségtől fokozott ellenőrzést kértünk a területen. A lezárt Prímás-szigetre csak engedéllyel lehet belépni. A Mária-Valéria híd járható. Az Esztergomba vezető közúti lezárásokról a közút honlapján (valamint az InfoEsztergom.hu oldalán is folyamatosan – szerk.) kaphatnak tájékoztatást.

Szerda reggeltől önkéntesek is részt vesznek az árvízvédelmi munkában. Délelőtt az iskolák felsőbb osztályainak fiú tanulói, délután a felnőtt önkéntesek dolgoznak. Több százan vettek részt a munkában, a homokzsákok töltése folyamatos a homokdeponáló helyeken. Az élelmezésről a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a TESCO, a Hungast és önkéntes felajánlások gondoskodnak. Köszönjük!

A városban az a hír terjed, hogy a víz elönti a belvárost. Több százan napok óta azon dolgozunk 24 órában, hogy ez ne forduljon elő. Az ilyenkor szokásos kiürítési tervet azonban aktualizálni kell, és a veszélyeztetett lakosságot tájékoztatni szükséges, hogy fel legyen készülve a pánik elkerülése érdekében. A hatalmas vízmennyiség gyorsan okozhat veszélyhelyzetet, ezért az alább olvasható tájékoztató az árvízi tudnivalókat tartalmazza. Alapvetően a Duna menti lakóterületet, a belvárost és a déli városrészt érintheti a fokozott felkészítés. Kérek mindenkit, hogy a belvárosba fölöslegesen ne hozzon be homokzsákot, mert az nem ad kellő védelmet, csak riadalmat kelthet, viszont azt kérem, hogy pénteken, amikor az intézmények, üzletek bezárnak, akkor végezzék el az áramtalanítást, és a közüzemi vezetékek elzárását.

A Déli városrész védelmének fokozására a gátat kővel erősítik meg, ezért az ott lakók kertvégeinek 7 méteres sávját műveleti területként kérte a Vízügy. Kérem a tulajdonosokat, hogy a munkálatokat segítsék!

A Városházán (Esztergom, Széchenyi tér 1.) állandó 24 órás telefonos és személyi ügyelet teljesít szolgálatot. 33-542 092

Továbbra is kérem segítő együttműködésüket!

Esztergom, 2013. június 5.

Tétényi Éva
Polgármester
Polgári védelmi parancsnok

Árvíz Esztergomban

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÁRVÍZVESZÉLY ÉS KITELEPÍTÉS ESETÉN

1.)
Informálódjon !
Kapcsolja be a rádiót, TV-t, figyeljen a külső tájékoztatásra, hangosbeszélőre, szirénára, informálja a szomszédokat is!

Ha elrendelték a kitelepítést, ne mondjon ellent, kövesse az utasításokat!

A lakosság kitelepítésének, kimenekítésének elrendelését követően – bárhol értesül róla az első és legfontosabb, hogy ha lehetséges, hazatérjen a lakásába, családtagjait "összegyűjtse", mert a kitelepítésre, kimenekítésre a családnak együtt kell felkészülni. Alapvető követelmény, hogy a kitelepítést irányító szerv utasításait be kell tartani, a gyülekezőhelyen pontosan meg kell jelenni.

2.)
Készítsen "túlélő"-csomagot!
A csomagot hátizsákban vagy válltáskában vigye, kezei maradjanak szabadon! Öltözzön rétegesen, kényelmesen! Gondoljon a családtagok szükségleteire is!

A csomagban a következők legyenek:
-Személyi okmányok, értéktárgyak, készpénz, betétkönyv, bankkártya.
-Két- három napi élelmiszer (konzerv, nem romlandó élelmiszer)
egy liter ivóvíz, tea, üdítő (az élelmiszereket úgy célszerű összeválogatni, hogy a napi kalória érték a 3000-3600 kalória tápértéket elérje).
-Az évszaknak megfelelő lábbeli, felsőruházat, fehérnemű.
-Tisztálkodási eszközök.
-Rendszeresen használt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök.
-Egyéni védőeszköz (ha van), szükség szerint légzésvédő és bőrvédő eszközként használható ruházat.
-Takaró (esetleg hálózsák, gumimatrac) ha van, hordozható rádió.

A csomag kialakításánál feltétlenül számolni kell azzal, hogy a központilag biztosított szállítóeszközön, esetleg gyalog történik a lakóhelyelhagyás.

Fontos, hogy az összeállított csomag könnyen szállítható legyen, súlya nem haladhatja meg a 20 kg-ot.

A csomagon fel kell tűntetni a nevet, a címet, a gyermek ruházatára lehetőleg fel kell írni, vagy varrni a nevét, születési évét. Mellékelni kell az esetleges gyógyszerérzékenységéről szóló iratot. Tartózkodni kell a mindennapi élethez nem szükséges tárgyak, eszközök, becsomagolásától.

3.)
Gondoskodjon a hátrahagyott ingatlan biztonságáról!
Zárja el és kapcsolja ki a gázt, villanyt, vizet, ha elhagyja a lakást, és zárja be az ajtókat, ablakokat is!
Gépjárművét helyezze biztonságba!
Ki kell kapcsolni a villanyt, az elektromos készülékeket, a világítást. El kell zárni a víz- és gázvezetéket, berendezéseket. El kell oltani a kályhákban, tűzhelyekben az égő tüzeket. Be kell zárni az ablakokat – ha van – leereszteni a redőnyöket. A lakásajtót kulcsra kell zárni. A mozgásképtelen beteg családtagokat a gyülekezési helyen be kell jelenteni, egy visszamaradó családtag felügyelete mellett meg kell várni, amíg az elszállításuk központilag megtörténik.

4.)
Menjen a kijelölt gyülekezőhelyre!
A megadott gyülekezőhelyet gyalog, vagy a szervek által kijelölt közlekedési eszközökön közelítse meg! Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson! Ha van megadott kitelepítési útvonal, akkor azt kell használni. A kitelepítés során érvényesül a család együtt tartásának elve. Ha a veszélyhelyzet bekövetkeztekor a tanulók az iskolában tartózkodnak, és az osztályok tanulóiért a nevelő felel, ő viszi őket a kitelepítési gyülekező helyre, a befogadási helyen le kell adnia a névsorukat.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját maga által meghatározott befogadási helyre megy – például rokonokhoz – vagy a befogadásra kijelölt helyre.

Az egyedül maradó gyermekekre, idősekre és betegekre megkülönböztetett figyelmet kell szentelni, a mozgásképtelen betegeket a gyülekezőhelyen be kell jelenteni, a segítők megérkezéséig maradnia kell valakinek mellettük.

A gyülekezőhelyen várja meg a további utasításokat! Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat! Bízzon azokban, akik felkészültek a védelmére, és Önért is vállalják a veszélyt!

Alapszabály: A megáradt víz kiszámíthatatlan, ne menjen bele, csak ha már semmi más lehetőség nincs! Ne veszélyeztesse senki az életét a család értékeinek védelmével, mert a hátra maradt ingatlanok, egyéb vagyontárgyak őrzését a rendőrség, polgárőrség, őrző-védő szervezetek végzik.

5.)
Várja meg, amíg rendelkeznek a kitelepítés végéről!
Kövesse a szervek utasításait! Csak akkor térjen vissza ingatlanába, ha a teljes kárelhárítás, a kötelező fertőtlenítés megtörtént és a felelős szervek elrendelik a visszatelepítést!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.