Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 12. 14:31, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Házakat vehet körbe, utakat önthet el a víz Vas megyében

Árvíz - Házakat vehet körbe, utakat önthet el a víz Vas megyében

Mélyebben fekvő házakat vehet körbe, alsóbbrendű utakat önthet el az árvíz Vas megyében, több helyen védekezésre lehet szükség. A Rábán Szentgotthárdnál másodfokú a készültség.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel azt közölte: áradnak a folyók Vas megyében, a Rába hétfőn harmadfok közelében tetőzik Szentgotthárdnál.
Hozzáfűzte: vasárnap délelőtt intenzív esőzés kezdődött a Rába vízgyűjtőjén, ahol 14 óra alatt átlagosan 50 milliméternyi, a vízgyűjtő középső részén azonban 70 milliméternyi eső hullott. Ennek hatására a Rábán és annak mellékfolyásain - a Répcén, a Gyöngyösön, a Pinkán - jelentős árhullám alakult ki.
A vízügyi igazgató közölte, várhatóan a Rába mentén Csákánydoroszlónál az úgynevezett Dózsa-ligetet ismét elönti majd a víz, illetve Gasztony község közelében is körülvehet néhány mélyebben fekvő házat a víz. Ezeken a helyeken szükség lesz védekezésre, az árvízvédelmi raktárakban rendelkezésre áll a szükséges számú homokzsák és homok is.
Gaál Róbert tájékoztatása szerint a folyó körmendi szakaszán szintén jelentős árhullám várható, ott kedd délelőttre várják a tetőzést, másodfokot meghaladó tetőzéssel. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A Rába-völgyben több völgyi út elöntésére, néhány alsórendű úton lezárásokra kell számítani.
Közölte: a Répce- és a Gyöngyös-patak mentén is figyelőszolgálatot tartanak, Gyöngyösön Lukácsháza mellett megnyitották a víztározót, az áradás miatt víz alá került a Rőti-völgyi vízmű, Kőszegen pedig a nemezgyári duzzasztó feletti részen átmenetileg megközelíthetetlenné váltak az úgynevezett "hat házak", amelyeket körbevett a víz. A mérések szerint hajnal óta mind a Répce, mind pedig a Gyöngyös apadásnak indult.
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint hétfő délelőtt a Répce áradása miatt lezárták a Bük és Acsád közötti összekötő utat, a közlekedők Bükről Csepreg felé kerülhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során