Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Június 07. 07:47, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Átadták a Horváth Piroska-díjat - Elismerték a környezettudatos fiatalokat Esztergomban

Átadták a Horváth Piroska-díjat - Elismerték a környezettudatos fiatalokat Esztergomban

Idén már harmadik alkalommal adta át a Horváth Piroska-díjat az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület. Kedden a Duna Múzeumban Krempf István kapta az elismerést.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 3 éve úgy határozott, hogy elhunyt alapító tagja, Horváth Piroska emlékére egy díjat alapít, amely díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot szeretné elismerni, népszerűsíteni. A díj névadója életében pedagógusként és magánemberként ezt a szellemiséget terjesztette, szolgálta önzetlenül, környezetének példát mutatva.

Mint az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület közleményben kifejtette: idén örömmel tapasztalta a szervezet a pályázatok növekvő számát és azok magas színvonalát.

Mindegyik méltó a Horváth Piroska díjhoz. Idén négy fiatal adott be környezet- és természetvédelmi munkát. A pályázók közül végül Krempf István 11-ik osztályos tanuló kapta a díjat, aki 2005 óta aktív madarász. Részt vesz térségünk madárvonulás kutatásában, de táboroztatással, környezeti neveléssel is foglalkozik. Aktív önkéntese a Hortobágyi Madárparknak, madárkórháznak. Ragadozómadár-védelmi programok közreműködője is egyben. Madarász tevékenységét a DOKI – Eötvös József Általános Iskola tanulójaként kezdte, jelenleg Piliscsabán a dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakképző Iskolában folytatja tanulmányait.

Fritz Petra az esztergomi Árpád-házi Gimnázium tanulója helyi mikroklíma kutatásáért, Maradi Ádám a József Attila Általános iskola tanulója denevéres megfigyeléseiért, valamint Hevesi Ádám a Dorogi Petőfi Általános Iskola tanulója aktív, sokoldalú, diáktársait bevonó környezetvédelmi tevékenységéért Emléklapot, valamint egyéb környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos jutalmat kaptak. Felkészítő tanáraik Emléklapot, valamint könyvjutalmat kaptak.

Az elismerésekhez gratulált Szendi Gábor a díj alapítója, Hollóné Soproni Julianna, a díj kuratóriumának tagja, Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke


A díj névadójáról, Horváth Piroska személyiségéről, életéről

Horváth Piroska nem volt országos személyiség, nem törekedett elismertségre, hírnévre. Ahol lehetősége volt, helyben tette a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is.

A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" - Horváth Piroska cselekedeteivel, életmódjával tökéletesen megvalósította.

Horváth Piroska az az elsők egyike volt, aki térségünkben környezeti neveléssel foglalkozott.

A szegedi egyetemen szerzett 1968-ban földrajz-biológia szakos középiskolai tanári diplomát. Egy évet a tokod-altárói általános iskolában tanított, majd 1982-ig a dorogi gimnázium tanára volt.
Kiváló szakmai felkészültsége, lendületes óravezetései, változatos pedagógia módszerei, hamar megmutatták, hogy mindkét korosztály problémáit ismeri, motiválásukra képes. A gimnáziumban diákjai bevonásával a helyi környezet értékeit feltérképező kutatómunkában vett részt: Dorog és környezete helyneveit, névváltozatait gyűjtötte. Különösen érdekelte Esztergom és környékének flórája. Az oktatást is segítő nagy növénygyűjteménye is ezt a célt szolgálta.
Emberi magatartása is mintaértékű: szerette tanítványait, segítette, bíztatta őket. Empátiája diákjaira is hatott, sok régi diákjával élete végéig tartotta a kapcsolatot.

1982-ben került az esztergomi tanítóképző főiskolára (későbbi Vitéz János kar), ahol 2006-os nyugdíjba vonulásáig oktatott adjunktusi, majd docensi beosztásban. A tanítókat és óvodapedagógusokat egészségnevelésre, természetismeret tanítására készítette fel, ökológia és környezetvédelem, biológia és földrajz szakmai ismereteket tanított. Magas szintű volt módszertani felkészültsége. Tárgyaihoz - főleg a természetismeret tanításához - házi jegyzetet állított össze, mely kísérleteket, megfigyelési feladatokat és kiválóan használható irodalomjegyzéket is tartalmazott. A kezdő tanítók (de még a gyakorló pedagógusok) számára is nagy segítséget jelentett ez.
Tanárként szigorú volt, de emberséges.
A főiskolán is folytatta példaadó környezeti nevelési munkáját, sok leendő pedagógusban igyekezett felébreszteni a felelősséget környezetünk fenn-tarthatóságáért. Próbálta bemutatni a cselekvési lehetőségeket, az érdeklődőket segítette abban. Természetvédelmi, környezetvédelmi, illetve környezeti nevelési témában számos szakdolgozatnak volt a konzulense főiskolai évei alatt. Ezekben a témákban tudományos diákköri munkákat is vezetett, hallgatóival is több ízben ért el eredményeket OTDK-kon.
1992-94 között az amerikai-magyar Körlánc környezeti nevelési projektben is meghatározó szerepe volt

Közösségi ember volt: alapító tagja, sok éven át titkára volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek. Sok közösségformáló programot, környezeti nevelési akciót szervezett az egyesület keretében. Egyéb civil és kulturális szervezetek munkájába is bekapcsolódott, rendezvényeiken részt vett.

Személyisége is alkalmas arra, hogy példának állítsuk. Közismert volt önzetlen segítőkészsége. Mosolygós, közvetlen egyénisége békét és szeretet árasztott környezetébe. Rendszerető, precíz volt, szerette a nyugalmat, harmóniát - olvasható az egyesület közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.