Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 06. 12:40, csütörtök | Helyi

Átadták a Horváth Piroska Díjat Esztergomban

Átadták a Horváth Piroska Díjat Esztergomban

Az idén 25 éves Esztergomi Környezetkultúra Egyesület öt éve alapította a díjat, tegnap a Duna Múzeumban tartották ünnepi rendezvényüket.

A 2019-es évben beérkezett pályázatok magas színvonalú, igényes és lelkes munkáról adnak tanúbizonyságot, mindegyikük méltó a Horváth Piroska díjhoz.

2019-ben Zentai Máté, a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola Petőfi Sándor tagiskola 7. évfolyamos tanulója kapta a díjat. Zentai Máté a legfiatalabb a pályázó volt ebben az évben.

Tevékenysége elhivatott természetvédő és részben saját kutató munkát tükröz. Évek óta foglalkozik lakóhelye Kesztölc környezeti és természeti problémáival. Napi szinten vizsgálja a körülötte élő élőlényeket, ízeltlábúakat, növényeket, madarakat. A tanév elejétől hatalmas lelkesedéssel részt vesz számos természet-és környezetvédelmi versenyen, melyeken kiválóan szerepelt. Rovargyűjteménye van, madarak hangját utánozza, békát, gyíkot ment. Saját bemutatkozásában nem említi, de tanára és igazgatója ajánló levele kiemeli, hogy iskolatársainak is példát mutat, tevékenysége átragad osztálytársaira is. Felkészítő tanára: Anger Lászlóné.

Emléklapot kaptak:

Vozák Tímea és Szabó-Czimbalmos Evelin dorogi gimnazisták tevékenysége szemétszedési akcióról szól. A gimnazisták tevékenységének értéke, hogy a leírásból kitűnően saját kezdeményezésen alapul a szombatonkénti hulladékgyűjtő séta. Közösségi oldalon is hirdették akciójukat, ám nem jelentkeztek emberek, de a lányok lelkesedése nem csüggedt, sőt, talán elszántabbá is tette őket. Segítő tanáruk Kara József.


Tolnai Balázs az Esztergomi József Attila Általános iskola 8. osztályos ökoiskolás tanulója aktívan részt vett egy meghirdetett „Te szedd” akcióban.
Balázs több éve nagyon szorgalmasan követi angol-biológia tanár édesapját, tőle tanulta a természet szeretetét és tiszteletét. Balázs érdeklődési köre inkább a nyelvek irányába mutat, de nagyon lelkiismeretes minden számára kijelölt tevékenységben. A pályázata a lakóhelyén meghirdetett szemétgyűjtési akcióra épül. Azonban már a diáiból is kiderül, hogy nemcsak ő, hanem egész családja támogatja és felvállalja a település jövőbeni tisztán tartásának feladatát is. Tanára: Bencze Katalin

Hussein Bálint József Attila iskolás 8. osztályos diák az iskolai környezetben terjesztett, környezeti tudatosságot népszerűsítő egyszeri megjelenésű diákújság szerkesztését választotta. Ökoiskolás diákként megragad minden alkalmat, hogy jobbá, tisztábbá, rendezettebbé tegye környezetét, és erre a feladatra felhívja diáktársai figyelmét is. Tanára: Bencze Katalin

Nem mindegy, hogy milyen bolygót hagyunk gyermekeinkre,
Nem mindegy, hogy milyen gyermekeket hagyunk a bolygóra!

A jutalmazásban nyújtott segítségét szeretnénk megköszönni a Sítechnika Kft-nek, a Babits Mihály Könyvesboltnak. Gratulálunk a díjazottaknak! További környezetvédelmi tevékenységükhöz sok sikert és kitartást kívánunk!

A díj névadójáról, Horváth Piroska személyiségéről, életéről

Horváth Piroska nem volt országos személyiség, nem törekedett elismertségre, hírnévre. Ahol lehetősége volt, helyben tette a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is.

A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" - Horváth Piroska cselekedeteivel, életmódjával tökéletesen megvalósította.

Horváth Piroska az az elsők egyike volt, aki térségünkben környezeti neveléssel foglalkozott.

Közösségi ember volt: alapító tagja, sok éven át titkára volt az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek. Sok közösségformáló programot, környezeti nevelési akciót szervezett az egyesület keretében. Egyéb civil és kulturális szervezetek munkájába is bekapcsolódott, rendezvényeiken részt vett.

Személyisége is alkalmas arra, hogy példának állítsuk. Közismert volt önzetlen segítőkészsége. Mosolygós, közvetlen egyénisége békét és szeretet árasztott környezetébe. Rendszerető, precíz volt, szerette a nyugalmat, harmóniát.

A díjról és az egyesületről
Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 5 éve úgy határozott, hogy elhunyt alapító tagja emlékére egy díjat alapít, amely díj a fiatalok körében a környezettudatos magatartást, életmódot szeretné elismerni, népszerűsíteni. A díj névadója életében pedagógusként és magánemberként ezt a szellemiséget terjesztette és szolgálta önzetlenül, környezetének példát mutatva.

Az idén 25 éves Esztergomi Környezetkultúra Egyesület hagyományteremtő jelleggel nyilvános rendezvényeket, akciókat szervezett a környezetvédelmi jeles napokon (pl. Föld napja, Víz Világnapja, madarak és fák napja, világtakarítási nap, környezetvédelmi világnap).
A Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért díjátadása az egyesület környezetvédelmi világnapi rendezvénye, mely világnap június 5-ére esik.

A véletlen körülmény, vagy lehet, hogy nem is véletlen, hanem sorsszerű az, hogy Horváth Piroska születésnapja is június 5-re esik, éppen a Környezetvédelmi Világnapra.

A díjat az egyesület 2015-ben alapította, idén 2019. 06. 05-én ötödik alkalommal került átadásra, a hagyományoknak megfelelően a Duna Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.