Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Május 19. 10:37, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Átadták az idei Babits-díjat

Átadták az idei Babits-díjat

Szénássy Attiláné és Szénássy Attila kapta az idei Babits-díjat, melyet az önkormányzat nevében Bánhidy László alpoglármester és Erős Gábor önkormányzati képviselő adott át pénteken a Szentgyörgymezői Olvasókörben.

A Szénássy házaspár elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar néptánc esztergomi ápolása terén.

2001. január 16-án volt az újonnan, 28 taggal alakult városi – később a Váralja nevet felvevő – néptáncegyüttes első próbája. Az együttes alapítója, működtetője, fenntartója a Szentgyörgymezői Olvasókör. Az együttes művészeti vezetői – alakulása óta – Szénássy Attiláné és Szénássy Attila, akik sok éven át voltak táncosai a Timár Sándor által vezetett Bartók Táncegyüttesnek. Korábban az ÁFÉSZ néptáncosainak voltak művészeti vezetői, majd a lehető legjobb választásnak bizonyult, amikor a 2000. esztendő végén az akkor még csupán tervezett új együttes élére kerestek művészeti vezetőket. Az együttes fellépésekre készülő, koreográfiákat tanuló művészeti csoport, abszolút amatőr státuszban. Heti egy alkalommal, keddi napokon tartja próbáit az együttes, melyre Ők – több mint 15 éve - Tátról érkeznek. Mivel a táncosok közül többen munkaviszonyban álló dolgozók, kisebb részük középiskolás, így este 8 és 10 óra között van erre lehetőség. Jelentős kiadásoktól kíméli meg az együttes fenntartóját az a tény, hogy Szénássy Attila egyben állandó koreográfusuk is, s így nem kell - meglehetősen magas összegekért - koreográfiákat vásárolniuk. Az együttes fellépő ruháit is a két hozzáértő művészeti vezető véleménye alapján készíttetik. Az együttes még sosem vallott szégyent ruhatárukkal. Sok fellépés, sok taps, sok élmény volt ebben a 18 évben.

Az esztergomi szereplések mellett vitték jó hírét Esztergomnak németországi, francia, finn, lengyel, szlovákiai testvérvárosainkba, Vajdaságba, Csehországba és sok felvidéki és magyarországi településre. Az évek átlagát tekintve hol több, hol kevesebb, a mai napig összese 136 fellépés áll a Váralja együttes felnőtt táncosai mögött. Sok táncos - valamivel több, mint 120 - volt tagja az együttesnek ezen idő alatt. Alig pár hónappal a felnőtt együttes megalakulása után kezdődött a gyermek néptánc oktatás az Olvasókörben. Ennek vezetője kezdettől fogva Szénássyné Katalin. Az évek során mintegy 400 kisgyermek ismerkedett Katalin vezetésével a magyar néptánccal. Az idők folyamán belőlük alakulhatott meg a Kerekecske ifjúsági együttes, mely 48 fellépésen van túl. Ez a formáció 2 éve „belenőtt” a Váralja együttesbe. A legkisebbek, a Borbolya nevet viselők ingadozó létszámú, ingadozó képességű csoport. Ezért tőlük nem várhattuk el soha az egyenletes teljesítést, így ők mindössze 9 fellépésre voltak predesztináltak az évek során. Egy nagyon szép momentum 2002-ből. Egy 7 éves kislány itt kezdett ismerkedni a magyar néptánccal, ma a Váralja meghatározó táncosa a szintén náluk táncoló vőlegényével. A vőlegény a Szénássy házaspár hívására jött az együtteshez, felnőttként kezdte a néptáncot. Ez az eset is a két művészeti vezető munkájának sikerét példázza.

Szénássyné Katalin és Szénássy Attila esztergomi néptáncos jelenléte, néptáncos működése kitörölhetetlen és pozitív hatással van városunk néptáncos életére. Munkásságuk sok esztergomi néptáncos, néptánc kedvelő, hagyományainkat őszinte egyszerűséggel őrző elismerését vívta már ki. Ezen érdemeik elismeréseként döntött úgy Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete, hogy Szénássy Attiláné és Szénássy Attila néptáncművészek részére kitüntetést adományoz – fejtette ki Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Címkék: babits-díj, néptánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.