Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 05. 10:44, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Átadták az idei Virágos Magyarország díjatakat

Átadták az idei Virágos Magyarország díjatakat

Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját,

közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a díjátadón pénteken Budapesten.

Az utazás élményéhez nagyban hozzájárul a rendezett és virágos településkép, a gondozott környezet - emelte ki a vezérigazgató.

Közölte, a Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat - mondta Guller Zoltán.

Kiemelte: idén 333 település nevezett a versenybe, az országban hat régiót hoztak létre. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan 13 település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt - húzta alá.

Idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőztek meg a városok és falvak - jegyezte meg a vezérigazgató.

A fődíjak mellett számos különdíjat is átadtak, így miniszterelnöki különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak kapta.

Az erdélyi települések között Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes.

Inka Truxovától, az Entente Florale Europe verseny elnökétől elismerést vehetett át Nagykőrös és Csemő polgármestere, a két település a Virágos Magyarország tavalyi győzteseiként képviselték Magyarországot Európa legrégebbi és legsikeresebb környezetszépítő versenyén. Mindkét település ezüst minősítést ért el, Nagykőrös elnöki különdíjat is kapott Hild-díjas főteréért.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével. A fődíjas, valamint a Miniszterelnöki Különdíjas településeket végül a hat régiós győztes város és falu (Lenti, Harkány, Székesfehérvár, Ózd, Szentes és Budaörs, illetve Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta) közül választották ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére