Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. December 14. 08:36, hétfő | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Átadták Esztergom komáromi hajókikötőjét

Átadták Esztergom komáromi hajókikötőjét

Szombaton délelőtt átadták az Esztergom Város önkormányzata tulajdonában lévő Port Danube Kft komáromi hajókikötőjét.

Az eseményen Molnár Attila Komárom város polgármestere elmondta, hogy mindössze négy hónap alatt valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében a kikötő intermodális kapacitás növelését célzó beruházás 728 millió forintból. Komárom polgármestere hozzátette: a kikötő területe logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű, hiszen az autópálya közelsége, a vasúti pálya és rendező pályaudvar kialakítása lehetőséget nyújtott az intermodális rendszer kialakításához, a kikötő fejlesztéséhez. A fejlesztések nemcsak a gazdaságos vízi szállítást teszik lehetővé, de kedveznek a személyszállító hajók kikötésének is, így a város bevételei az iparűzési adó mellett az idegenforgalmi jövedelmekkel is gyarapodhatnak.

Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott kifejtette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a kikötői áruforgalom jelentős mértékben nőhet, akár a jelenlegi ötszörösére.

Romanek Etelka Esztergom polgármestere az átadón elmondta: a komáromi beruházás Esztergom sikere, alig pár hónappal ezelőtt, augusztusban tette le hosszú előkészítő munka után, ennek a beruházásnak az alapkövét, amely jelentős lépés az irányba, hogy az eddigieknél is dominánsabb résztvevője legyen mindkét város a dunai teherhajózásnak, áruszállításnak.

„A Duna mind Komárom, mind Esztergom számára olyan adottság, amely jelentős előnyt jelent e városoknak, számtalan, sok esetben egyelőre csak korlátozottan kihasznált lehetőséggel. A turisztika és idegenforgalom mellett jelentős gazdasági potenciált jelent mindannyiunk számára, ezen belül a személy- és teherhajózás olyan további lehetőségek, amelyeket folyamatosan fejleszteni, építeni kell annak érdekében, hogy szerves része legyen e folyamatosan növekvő idegenforgalmi és gazdasági ágazatnak.

Bízom benne, hogy ez a kikötő csak az első lépés a közös együttműködésünkben, és a jövőben akár ezen a területen, akár más, mindkét város és a megye számára egyaránt fontos területen hasonló eredményeket tudunk majd felmutatni” – hangsúlyozta Romanek Etelka.

Hozzátette: Komárom és Esztergom elhelyezkedése, történelmi és kulturális szerepe számos rokonjegyet visel, ennek megfelelően rengeteg, eddig sok esetben fel sem térképezett együttműködési pont van a két település között.
Mint fogalmazott: ez a beruházás egyfajta indikátorként is működik majd, és lendületet ad ahhoz, hogy már területeken is együtt tudjon működni a két város.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.