Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átláthatóbbá válik a közbeszerzés?

Átláthatóbbá válik a közbeszerzés?

Könnyítések szerepelnek az új közbeszerzési törvény módosításában a kkv-k számára a szakértő szerint. „A tervezett módosítás egyfelől növeli a magyar közbeszerzési törvény összhangját az uniós szabályozással, ezzel együtt a kkv-k, adminisztrációs terheinek megkönnyítését célozva, másfelől a rendelkezések egyértelműsítésével megkönnyíti a jogalkalmazást” – mondta a Világgazdaságnak a Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója.

Panácz István azt mondta, a legjelentősebb változás az egyes közbeszerzési értékek egybeszámítási szabályainak módosítása, így teljes összhang lesz a közösségi szabályozással. Így elkerülhetővé válik az, hogy egy néhány millió forintos értékű beszerzést más, akár százmilliós, vagy milliárdos nagyságrendű beszerzéssel egybeszámítva, közösségi eljárásrend szerint kellett megvalósítani. Korábban az indokoltnál jelentősebb adminisztratív terhek mellett, a hosszabb eljárási határidők miatt nagyobb időigénnyel lehetett lebonyolítani az eljárást, annak ellenére, hogy a két közbeszerzést jóformán csak az ajánlatkérő személye kötötte össze. Az ajánlatkérőt terhelő, a közzétételre vonatkozó módosítások az átláthatóság és a nyilvánosság alapelvének minél teljesebb érvényesülését biztosítják.

A Provital vezetője arra emlékeztetett, hogy a tervezetben több elem is az eljárásokban való részvételt könnyíti a kkv-nak, például az adminisztrációs terhek csökkentésével. Ilyen például a dokumentáció ellenértékének megfizetése alóli mentesülés, illetve az ellenérték visszatérítése a gazdasági szereplők – kivéve a nyertes, és egyes második helyezettek – részére. Ugyanakkor a sokszor amúgy is forráshiánnyal küzdő ajánlatkérőknek (például kis önkormányzatoknak) jelenthet többletterhet a dokumentáció összeállítása, hiszen építési beruházás esetén a nagyméretű és jelentős terjedelmű tervdokumentációk elkészítése jelentős költséggel jár, amelyet az ajánlatkérők eddig a dokumentációért kért ellenértékből fedeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.