Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 14. 16:37, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Budapest mellett a Balatonon is ünnepségeket, tűzijátékokat rendeznek

Augusztus 20. - Budapest mellett a Balatonon is ünnepségeket, tűzijátékokat rendeznek

"Együtt az ország" szlogennel rendezik meg az idei augusztus 20-ai ünnepségeket. Az idei rendezvények különlegessége, hogy a Nagyon Balaton eseménysorozat keretében számos tóparti városban is színes családi programokkal, koncertekkel és tűzijátékkal emlékeznek a magyar állam alapításának évfordulójára. A programokra több százezer vendéget várnak határon innenről és túlról.

A programokat szerdán Budapesten ismertette a szervező Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), valamint az együttműködő szervezetek, köztük az MTVA, a Margitszigeti Szabadtéri Színház, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a VOLT produkció vezetői.
Budapesten, a hagyományoknak megfelelően 20-án reggel katonai tiszteletadás mellett vonják fel Magyarország lobogóját, majd következik a tisztavatás és a családi programok a Clark Ádám téren és a budai Várban. Délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilikában az ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet, este kilenc órakor pedig a tűzijáték uszályról, valamint a Lánchídról.
Már az ünnep előtt két nappal, augusztus 18-án megkezdődik a Nagyon Balaton elnevezésű rendezvénysorozat. A teljes régiót érintő program keretében három nap alatt több helyszínen - Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban, Zánkán, Siófokon, Veszprémben, Balatonfüreden, Tihanyban, Révfülöpön, Fonyódon és Keszthelyen - tartanak majd koncerteket, sport-, családi és gyermekprogramokat.
Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepi szlogenre utalva azt hangsúlyozta, augusztus 20-a mindig erőt adott a magyaroknak, és a júniusi árvíz is megmutatta, hogy az ország képes együtt mozdulni.
A két helyszínről szólva azt mondta, Budapest a tradíció, míg a Balaton a lendület és a fiatalosság jelképe lesz.
Ismertetése szerint a Balatonra is többszázezres tömeget várnak, és az M7-es autópályán jelentős forgalomra számítanak, ezért most az Autópályakezelő Zrt. képviselője is az operatív törzsben ül majd. Az operatív törzs központja a KIM Kossuth téri épületében lesz, és a testületnek lesz egysége a Balatonnál is. Mintegy 12 ezer ember vesz majd részt az események lebonyolításában, biztosításában, és az Országos Mentőszolgálat minden egysége dolgozik majd a rendezvények idején.
Kérdésre válaszolva elmondta, az állam összesen 250 millió forintot költ az ünnepi rendezvényekre, ebből 150 milliót a tűzijátékokra. A közreműködő szervezetek és önkormányzatok vállalásai nagyjából 100 millió forinttal teszik olcsóbbá a nemzeti ünnepet. A részletes program a www.augusztus20.kormany.hu oldalon olvasható.
A tűzijáték megrendezését a közbeszerzésen ugyanaz a cég nyerte el, mint tavaly. Ugyanaz a zene szól majd és ugyanaz a látványvilág lesz látható a budapesti és a balatoni tűzijátékok idején - tette hozzá.
A változások között említette, hogy a budapesti tűzijáték után várhatóan sokan nem mennek majd haza, mert a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncertet tartanak.
Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója egyebek mellett arról beszélt, legnagyobb rendezvényük a Mesterségek Ünnepe lesz a budai Várban, ahol kézműveseik mintegy félszáz műhelyben mutatják be mesterségbeli tudásukat.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, 19-én és 20-án a Széll Kálmán térről gyakorlatilag egy-két percenként indulnak majd járataik a várba, és kisegítő járatot is indítanak majd a Deák Ferenc térről 216-os jelzéssel.
Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke azt közölte: ahogy a korábbi években is, a közmédia közvetíti az ünnepi eseményeket, ugyanakkor a hagyományos programok mellett egyebek mellett jelen lesznek a balatoni helyszíneken, valamint Budapesten, a Lánchíd mellett felállított szabadtéri színpadon. Ott a gyerekcsatornák műsorvezetői és a tévémaci is várja a gyerekeket, később pedig a Dankó Rádió színes programja várja a nézőket. Ifj. Sánta Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és prímás zenekarával népszerűsíti a rádiót. A Felszállott a páva díjnyertesei 18.30-tól 40 perces fergeteges műsort adnak, amelyet 20.15-től az M1 és a Duna World nézői is megtekinthetnek.
Lencsó Rita az idei ünnep különlegességének nevezte, hogy Erkel Ferenc István király című, ritkán játszott operáját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadról közvetíti majd a köztelevízió.
Lobenwein Norbert, a VOLT produkció fesztiváligazgatója, a Nagyon Balaton fesztivál szervezője arról beszélt, tíz helyszínen lesznek jelen a régióban, és több helyen együttműködnek az önkormányzatokkal.
A szervező a programok között említette a 18-ai LGT koncertet az alsóörsi Európa kempingben, valamint a zamárdi, zánkai, a siófoki, a veszprémi, a balatonfüredi, a tihanyi, a révfülöpi és a keszthelyi fesztiválokat, utcabálokat, melyeken mások mellett fellép a Quimby, a Kaláka, Palya Bea, Szalóki Ági, Fenyő Miklós, valamint dzsesszegyüttesek.
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az MTI-nek azt mondta, külön, részletes tájékoztatást adnak majd a forgalmi változásokról, amelyek már 19-én érintik a járatokat.
Közölte, a budai belváros lényegében zárva lesz a közúti forgalom előtt, ezért arra kért mindenkit, lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen a tűzijátékra. Elmondta azt is, az Ákos-koncert miatt több járat menetidejét is meghosszabbítják, sűrítik, és mind a három metró járni fog; az utolsó szerelvények hajnali negyed 2-kor indulnak a Deák tértől.
Azt is kérte, akik a Balaton felől érkeznek késő este Budapestre, lehetőleg a Rákóczi hídon vagy az M0-son közelítsék meg a pesti oldalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során