Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Július 03. 10:32, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus végén tartják a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót Kecskeméten

Augusztus végén tartják a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót Kecskeméten

Augusztus 28-29-én rendezik meg a nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison - jelentette be a honvédelmi miniszter pénteken Kecskeméten.

Benkő Tibor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a nyolc év kihagyás után újra megszervezett rendezvény célja, hogy bemutassák a honvédelmi és haderőfejlesztési programra fordított összeg hasznosulását, a már beszerzett, illetve a jövőben beérkező haditechnikai eszközöket és járműveket.
A Zrínyi-program biztosítja, hogy honvédség erős, ütőképes és korszerű technikai eszközökkel legyen felszerelve, személyi állománya pedig kiválóan kiképzettek, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákból álljon - közölte.


Magyarországon az átoltottság mértéke lehetővé teszi a tömeges rendezvények megtartását, így a repülőnapra mintegy 60-65 ezer embert várnak - hangzott el.
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka közölte: a nemzetközi rendezvény kiváló alkalmat ad arra, hogy megmutassák, a magyar katonák, bár az elmúlt hónapokban kivették részüket a migráció és a pandémia okozta válsághelyzet kezeléséből, közben nem felejteték el az alapfeladataikat sem.

A programokkal a felnőttek és gyerekek mellett a honvédség iránt érdeklődő fiatalokat is szeretnék megszólítani, és megmutatni nekik, hogy "jó ma magyar katonának lenni" - tette hozzá.
Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: bíznak abban, hogy a repülőnap hatására minél többen döntenek a katonai pálya mellett, és csatlakoznak a kadétprogramba vagy az önkéntes magyar haderőhöz.
Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője kiemelte: a rendezvényen bemutatkoznak a repülőbázis vadász- és szállítógépei, lesz kötelek- és díszrepülés, illetve dinamikus légishow.


A kétnapos rendezvény programját még nem véglegesítették, hiszen a regisztráció még nem ért véget. A tervek szerint a hivatalos megnyitó után egy olyan díszelgő kötelék húz át a repülőtér felett, amelyben a Magyar Honvédségben rendszeresített valamennyi repülőeszköz látható lesz.


A magyarok mellett lesznek olasz, cseh, német, svéd, román brit, brazil, lengyel, horvát, török és szaúdi egyéni, csoportos vagy kötelékben végrehajtott légibemutatók is.
A kecskeméti repülőbázison láthatóak lesznek a légierőben rendszeresített Airbusok, Falconok, Gripenek, H145-ös helikopterek és Zlin típusú kiképző repülők.


A szárazföldi járművek közül Leopard A4-es és A7-es harckocsik mellett bemutatót tart majd a Gidrán harci jármű. A 24-es felderítő ezred közelharcból nyújt majd ízelítőt.


A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatóról folyamatosan frissülő információk a repulonap2021.hu oldalon érhetők el, ahol jegyek is válthatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.