Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 14. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: VIPR

Az átlagnál kevesebb fájdalomcsillapítót szednek a Komárom-Esztergom megyeiek

Az átlagnál kevesebb fájdalomcsillapítót szednek a Komárom-Esztergom megyeiek

Jó hír, hogy a Közép-Dunántúl lakosai jóval kevesebb fájdalomcsillapítót szednek mozgásszervi problémáikra, mint az országos átlag, sőt többet is tudnak az alternatív, helyileg ható fájdalomcsillapítási lehetőségekről.

Nemrégiben készült egy országos reprezentatív kutatás arról, hogy a mozgásszervi fájdalmak hány embert érintenek, és ezeket miként kezelik.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy három felnőttből 2 már biztosan találkozott valamilyen ízületi vagy izomfájdalommal, és ez az arány az idősebbek körében még magasabb, 80 százalékos.

„A fájdalomcsillapítók nagy részét ezekre a fájdalmakra szedjük, holott nem kellene” – állítja Füri Judit reumatológus szakértő.

„Gondoljunk bele, egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások elkerülése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából”.

A magyarok többsége még mindig csak a fájdalomcsillapító tablettákban hisz, holott léteznek helyileg ható krémek és gélek, amelyekkel ki lehetne váltani ezeket. Ezzel ellentétben Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyékben lakók eléggé tisztában vannak az egyéb lehetőségekkel. Az itt lakók 53 százaléka inkább a különböző, helyileg ható krémeket, géleket választja, 12-12 százalékuk pedig alternatív módszert vagy tapaszos megoldást keres.

„A mozgásszervi fájdalmakat érdemes több órán át ható fájdalomcsillapító krémekkel kezelni. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelnék tovább a szervezetüket! Ezáltal csökken a gyulladás is, illetve elkezdhető a gyógytorna, ami a legtöbb esetben kulcsfontosságú” – tette hozzá Füri Judit reumatológus szakorvos.

Az ízületi és mozgásszervi fájdalmak hátterében gyakran a mozgásszegény életmód és a túlsúly áll. A probléma megoldását pont a rendszeres mozgás és a gyógytorna szolgálná, de erre a fájdalommal élő betegek képtelenek. A szakemberek szerint pont emiatt is fontos a helyi fájdalomcsillapítás, amivel lehetővé válik a gyógytorna és a jótékony mozgás, az életmódváltás. Ennek jegyében indult útjára a Magyar Nyugdíjasok Országos Egyesületének társszervezésében az Országos Szeniortánc Roadshow is, amely egy, kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett mozgásformát mutat be az érdeklődőknek. A program júniusban Veszprémbe és Székesfehérvárra látogatott el, míg esztergomi állomása júliusban várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT