Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Július 01. 13:12, szerda | Helyi

Az egészséges életmód egyik titka: megfelelő rostfogyasztás!

Az egészséges életmód egyik titka: megfelelő rostfogyasztás!

Rossz közérzet gyötri a mindennapokban? Puffadással, székrekedéssel szembesül, és a felesleges kilók is egyre nagyobb gondot okoznak?

Gondolt már arra, hogy a probléma talán éppen az elégtelen rostbevitel? A magyar konyha egyébként sem túl híres arról, hogy nagymennyiségű rostot tartalmazna az étrend, pedig ezek a növényi eredetű, általában nagy molekulákból áll szénhidrátok egy sor betegség megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Nem véletlen, hogy az egészséges életmód nélkülözhetetlen részét is képezhetik, miként arról az igyteljesazelet.hu oldalon is olvashatunk. Mint egy közelmúltban végzett felmérésből is kiderül, a magyar gyermekek körülbelül harminc százaléka még a napi ajánlott rostbevitel hetven százalékát sem veszi magához. Ezzel az a probléma, hogy nem csak különféle betegségekre lehetnek hajlamosabbak a legújabb generáció tagjai, de az egészséges életmód szerves részét képező étkezési szokásokat sem sajátítják el.

Miért érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát, hiszen ha rendszeresen olyan alapanyagok kerülnek az asztalra, amelyek megtámogatják szervezetünk működését, akkor jó eséllyel kerülnek majd el bennünket a betegségek, jól érezzük magunkat, és a súlyfeleslegtől sem feltétlenül kell tartanunk. A rostok tulajdonképpen olyan szénhidrátok, amelyek nem emészthetőek, mégis gondoskodnak a bélrendszer áttisztításáról, energiát biztosítanak, s teszik mindezt az egészséges életmód részeként. A napi energiabevitel körülbelül 55 százalékát lehet érdemes szénhidrátokból fedeznünk, ám ennek kapcsán a szakemberek is rendszeresen felhívják figyelmünket arra, hogy nagyon nem mindegy milyen forrásból vesszük magunkhoz azt. A hazai családoknál rendszerint asztalra kerülő fehér kenyér, péksütemények, tésztás köretek sajnos nem tartalmazzák az értékes rostokat, ami végső soron nem csak hiányos táplálkozáshoz, de akár elhízáshoz is vezethet a későbbiekben. Ez utóbbiról pedig pontosan tudjuk, hogy számos betegség kialakulásában kockázati tényezőnek számít.

Rostokkal egyszerűbb fogyni!
A súlyfelesleggel küzdők gyakran ott rontják el a fogyókúrát, hogy nem fogyasztanak elegendő rostot. Pedig rendkívül fontos, hogy az egészséges életmód részeként ezt is beiktassuk a mindennapi táplálkozásba. A zöldségek, a gyümölcsök és a teljes értékű gabonák magas rosttartalommal bírnak, és képesek lehetnek arra, hogy emésztésünket is jó irányba mozdítsák. Hogyan lehetséges ez? A gyomorban folyadékkal vegyülve megdagadnak a rostok, és ezzel nem csak kellemes telítettségérzetet okoznak, de ennek következtében gondoskodnak arról is, hogy ne nyitogassuk a hűtőt akkor is, ha tulajdonképpen nem is vagyunk éhesek. A rostfogyasztás, és a segítségével esetlegesen elérhető súlycsökkenés egyértelműen megmutatja hatásait közérzetünkre és általános egészségi állapotunkra, ugyanis csökkenhet a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, alacsonyabb lehet a vérben megtalálható „rossz” koleszterin mennyisége, és a cukorbetegség megelőzéséért is sokat tehetünk.

Egészséges életmód székrekedés nélkül
Amíg ezen a területen minden rendben van velünk, addig hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mit és mennyit eszünk. Táplálkozásunk minősége azonban hatással lehet emésztésünkre és a salakanyagok távozására. Fontos a nagymennyiségű folyadékbevitel is, de nem mehetünk el a rostos alapanyagok mellett sem. Ezek felgyorsítják a salakanyagok szervezeten való áthaladását és kiürülését, és nem utolsó sorban szinte átpucolják a bélrendszert, kitisztítva azt, csökkentve a sokunk által jól ismert puffadás, kellemetlen telítettségérzet előfordulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.