Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az embertelen bánásmód ellen lép fel az ombudsman

Az embertelen bánásmód ellen lép fel az ombudsman

Mintegy nyolcezer panaszt vizsgált ki tavaly az ombudsmani hivatal, s a korábbi évekhez képest 2550-el több ügyet fejeztek be – jelentette be sajtótájékoztató keretében Székely László adatvédelmi biztos, aki az idei év egyik legnagyobb feladatának az embertelen bánásmódot és körülményeket megelőző nemzeti rendszer kiépítését nevezte.

Az ombudsman kiemelte, hogy a tavalyi évben ezerrel több beadvány érkezett a korábbiakhoz képest, ami összesen 8000 panaszt jelent, emellett 2500-al több ügyet fejeztek be a korábbi évekhez viszonyítva. Székely László a tavalyi év egyik legnagyobb feladatának és egyben eredményének a közérdekű bejelentések anonim kezelését nevezte, amelynek informatikai hátterét sikeresen felépítették, s január elsejével meg is kezdte működését. Ezzel a hivatal eleget tett azon törvényi kötelezettségének, hogy idei évtől ők működtetik a közérdekű adatok bejelentésének rendszerét.

„NAV elleni panasz, jogszabálykritikák, korrupciós bejelentések, közlekedési táblákkal kapcsolatos visszásságok – többek között ilyen jellegű közérdekű bejelentéssel fordultak a hivatalhoz, összesen 47-en” - mondta az ombudsman. Ebből eddig 22 ügyet zártak le, amiből hat panaszként folytatódott, 13 pedig nem minősült bejelentésnek és panaszként sem volt vizsgálható. A maradékot egyéb okok miatt nem vizsgálták.

Másik fontos feladatnak az idei évre vonatkozóan az embertelen bánásmód megelőzését szolgáló rendszernek a kiépítését nevezte. „Ez nemzetközi egyezményből fakadó kötelezettségünk, amelynek 2015 január elsejére készen kell lennie”. Székely elmondta, ez hazánkban mintegy négyezer intézmény érint, köztük börtönöket, kórházakat, pszichiátriák zárt osztályait, ifjúsági javító intézeteket. „Egyelőre ezer helyszínt sikerült bekamerázni”.

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes elmondta, idén erősíteni szeretnék a konkrét egyedi panaszügyek kivizsgálásában való elvi szintű részvételt a nemzetiségi osztály tagjaival együtt.” Célunk, hogy a legtöbb panaszos ügyben egységes logika mentén tudjunk segítséget nyújtani” - mondta. Emellett intenzív munkakapcsolatot alakítanának ki a szomszédos országok ombudsmani hivatalaival, a nemzetiségi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel. Emellett megyelátogatások keretében idén Békés és Baranya megyébe jutnának el, ahol a jogérvényesülést ellenőriznék. Egyházakkal való kapcsolatfelvétel, hogy tájékoztatást és információt szerezhessünk, hogy javaslatokat tudjunk megfogalmazni a jogalkotónak. Másik terület a nemzetiségi ifjúsági szervezetekkel való intenzívebb kapcsolatfelvétel.

Szabó Marcell a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes 2014-et „a talaj évének” nevezte, így a biológiai sokféleség megőrzésének céljából a termőtalaj hosszú távú megóvásával kapcsolatos jogszabályi környezetet fogják feltérképezni az idei évben. Mint ismertette, tíz évvel ezelőtt olyan cselekvési tervet fogadták el, amely emberi jogi vállalásokat jelent Magyarország számára. Ennek kapcsán azt fogják vizsgálni, hogyan biztosítható olyan lakókörnyezet, amelyben a gyerekek egészsége nincs veszélynek kitéve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.