Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 20. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az EP elítélte Törökországot, Mianmart és Iránt az emberi jogok megsértése miatt

Az EP elítélte Törökországot, Mianmart és Iránt az emberi jogok megsértése miatt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában elítélte Törökországot, valamint Mianmart és Iránt az emberi jogok súlyos megsértése miatt - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők Törökországgal összefüggésben a jogállamiság helyzetének súlyos romlását emelték ki és elítélték, hogy a március végén tartott helyhatósági választásokon több demokratikusan megszavazott polgármestert terrorizmussal hoznak kapcsolatba. A képviselők bírálták, hogy a megvádolt polgármestereket önkényes módon kormánymegbízottakkal helyettesítenek, amely tovább rontja Törökország demokratikus helyzetét.

Állásfoglalásában az EP plenárisa arra szólította fel a török hatóságokat, hogy helyezzék vissza pozíciójukba a demokratikusan megválasztott tisztviselőket, akiknek megalapozatlan állítások alapján akadályozták meg, hogy elfoglalják hivatalukat.

Az Európai Parlament elítélte azt is, hogy más megválasztott tisztviselőket elbocsátással fenyegettek meg, köztük Isztambul új polgármesterét, és arra szólította fel az ország hatóságait, hogy tartózkodjanak a további megfélemlítésektől.

Az EP-képviselők Iránt arra szólították fel, hogy feltétel nélkül engedjen szabadon minden olyan önkényesen bebörtönzött jogvédő nőt, akik a homlokot részben eltakaró hidzsáb kötelező viselése ellen tiltakoznak. Valamint az összes, a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának gyakorlása miatt bebörtönzött, vagy vizsgálati fogságban tartott emberi jogvédőt is.

"Az EP támogatja az emberi jogokat védelmező iráni nőket, akik a nehézségek és a várható következmények ellenére is kiállnak véleményük mellett" - fogalmaztak.

Az EP-képviselők továbbá az iráni börtönökben fogva tartott, uniós és iráni kettős állampolgárok szabadon bocsátását követelték, és arra szólították fel a hatóságokat, hogy működjenek együtt az uniós képviselettel az országban jelenleg fogva tartott kettős állampolgárok átfogó listájának összeállítása érdekében.

Mianmarral kapcsolatban az EP-képviselők elítéltek minden olyan emberi jogsértést, amelyek az ENSZ szerint az ország rohingya kisebbsége ellen elkövetett népirtásnak és emberiség elleni bűncselekménynek minősülnek.

Aggodalmuknak adtak hangot a tartós, folyamatban lévő konfliktus miatt, és ismételten felszólították a mianmari kormányt, hogy azonnal hagyjanak fel a jogsértésekkel.

Az állásfoglalás amellett, hogy elismerte a szomszédos Banglades kormányának a befogadott menekültek ellátása érdekében kifejtett erőfeszítéseit, arra szólította fel a hatóságokat, hogy ne sürgessék a rohingyák visszatérését az életüket veszélyeztető Mianmarba.

A képviselők végezetül üdvözölték az ENSZ Hágában működő legfőbb bírói szerve, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének azon döntését, hogy nyomozást indít a rohingya lakosság ellen 2016 óta folyamatosan elkövetett bűncselekmények ügyében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.