Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 24. 10:27, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztráció: pixabay

Az esztergomi M100-as lesz az M0-s folytatása

Az esztergomi M100-as lesz az M0-s folytatása

Mégsem épül meg az M1-es és a 10-es főút összekapcsolásával a M0-s nyugati szakasza, helyette az Esztergom és az M1-es autópálya közti gyorsút lesz a fővárosi elkerülő folytatása.

Leendő gyorsforgalmi utunkról kérdezhetünk - Közmeghallgatás lesz! - Részletek ITT!

A 10-es számú főút és az M1-es autópálya közötti szakasz csaknem fele alagútban és völgyhidakon futott volna a hegyes-völgyes Budaörs–Budakeszi–Nagykovácsi–Óbuda, természetvédelmi területet is érintő nyomvonalon. Ezek jelentősen meg is drágították a költségeket, mintegy 400 milliárd forintra. Egyebek közt emiatt és az érintett kerületek és települések tiltakozása miatt sem épül végül meg a körgyűrűt összekapcsoló út.

Helyette egy olcsóbb változatként az Esztergomot és az M1-es autópályával összekötő, 2x2 sávos M100-as lesz az M0-s folytatása elkerülőként. Az Esztergomtól Piliscsaba és Perbál mellett nyugatra futó és Bicskénél a sztrádához kapcsolódó útszakasz viszont nem a klasszikus körgyűrű koncepció, hanem zsákszerűen venné körbe a fővárost, mint a bécsi Ring, vagy a müncheni és a prágai elkerülő.

Varga Mihály közösségi oldalán erősítette meg mindezt: „Az M0-s Pesthidegkutat érintő szakaszáról szóló több évtizedes vita zárulhat le a kormány decemberi döntése értelmében. Az elfogadott tervek szerint az M1-es és Esztergom között épül új autópálya, ily módon bezárulhat a budapesti körgyűrű, de nem az eddig tervezett, a fővároshoz közeli, környezetvédelmi területeket – a Paprikás-patakot, a Remete-szurdokot vagy a Budakeszi Vadasparkot – érintő nyomvonalon. Hasonlóan, mint a bécsi Ringnél, amely neve ellenére nem kör-, hanem zsákalakú, ilyen lesz a Budapestet elkerülő útvonal is.”

Az elkerülőt az M100-as és szintén tervek közt szereplő M10-es utak zárhatják majd később össze. Mellettük pedig továbbra is az elképzelések közt van a 10-es és a 11-es út közötti szakasz megépítése is.

Az M100-as építkezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint 2020 közepén elkezdődhet és 2023-ra elkészülhet. A 32 kilométeres út építési költségéi mintegy 150 milliárd forintra becsülhetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.