Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 06. 13:27, szerda | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Az esztergomi piac új házirendje

Az esztergomi piac új házirendje

Az esztergomi városi piac házirendje

A fenntartó és az üzemeltető az 1/2010. nyilvántartási számon hatósági nyilvántartásba vett Esztergomi Városi Piac (2500 Esztergom, Simor J. u. 1-41.) Házirendjét a vásárokról, a piacról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendelet előírásai alapján az alábbiak szerint határozza meg:

1. A piac fenntartója Esztergom Város Önkormányzata. A piac üzemeltetője az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal, feladatait piacfelügyelő alkalmazásával látja el.

2. A piac nyitva tartása:
2.1. hétfő, kedd, csütörtök, szombat 7-12 óráig,
szerda, péntek 7-14 óráig.

2.2. Napi élelmiszer piac tartható vasárnap kivételével a hét minden napján.
2.3. Heti kirakodó vásár tartható szerdán és pénteken.
2.4. Munkaszüneti napokon tilos az árusítás. November 1. napján kegyeleti cikkek árusítása engedélyezett.

3. Helyhasználat
3.1.A piacon a piacfelügyelő által kiállított készpénzfizetési számla ellenében, Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete által megállapított mértékű helyhasználati díj megfizetése ellenében lehet terméket árusítani.

3.2. Az értékesítő tevékenységhez szükséges napi helyfoglalás sorrendjét a piacfelügyelő irányítja.
A helyek kiosztásánál a helyi termelők és kereskedők élvezzenek előnyt.
Fizetés hiányában az árusítás nem kezdhető meg.

3.3. A helyfoglalás rendjét úgy kell kialakítani, hogy a piac területén található építmények kapu bejárói szabadon maradjanak. Ettől eltérés csak a lakók (megbízásuk alapján közös képviselő) írásbeli engedélye alapján lehetséges, de a bejárást mindenképpen biztosítani kell. Az épületek bejáratainak megközelíthetőségét az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltak alapján biztosítani kell, amely betartását a piacfelügyelő - szükség szerint a KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság bevonásával – rendszeresen ellenőrizni köteles. Az úttestet csak az üzemeltető által meghatározott módon és mértékben lehet árubemutatásra bérbe venni. A helyhasználat a közlekedést nem akadályozhatja.

3.4. A sátrak mögötti járdaterület a piac részét képezi, azon árusítani nem szabad, az a gyalogosközlekedést szolgálja.

3.5. Napi helyhasználatra kijelölt terület igénybevételére a helyhasználó a helyhasználati díj megfizetése után szerez jogosultságot. A napi helyhasználati jogosultság az értékesítést végzőt a helyjegy megváltása napján a piac nyitvatartási idejében illeti meg.

3.6. A helyhasználó a piacon csak egy árusító helyen végezhet árusítást. A piacfelügyelő által kijelölt helyét nem változtathatja meg, a piac más területén árut vagy göngyöleget nem tárolhat.

3.7. A piaci telephellyel rendelkezők vagy hosszabb távú bérletre igényt bejelentők csak a piac fenntartójával kötött szerződés megkötésével és a havi helyhasználati díj előre, a tárgyhót megelőző hónap 20. napjáig, a piacfelügyelő által kiállított készpénzfizetési számla ellenében vagy az Esztergom Város Önkormányzat 10403648-49564948-53491029 számú költségvetési elszámolási számlára történő átutalással szereznek jogosultságot és értékesítési jogot.


4. A vásári és piaci árusítás során meg kell tartani az elárusító helyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, növényegészségügy, és köztisztasági előírásokat.

5. A működésre vonatkozó előírások:

5.1. A piac nyitvatartási idején kívül üzleti nyitvatartási időben árusíthatnak azok, akik az üzlet működésére vonatkozó jogosultsággal rendelkeznek.

5.2. Az árufelhozatalra, a sátrak, asztalok felállítására a nyitvatartási idő előtt, szétszedésére és elszállítására a nyitvatartási idő után 1 – 1 óra áll rendelkezésre.

5.3.Nyitvatartási idő kezdete után érkező árus csak a fennmaradó üres helyet foglalhatja el.

5.4. Az értékesítést végzők és az áruszállítók a piac területén lévő létesítményeket, árusító asztalokat, szeméttárolókat rendeltetésszerűen kötelesek használni. Az asztalok elrendezését csak a fenntartó, üzemeltető engedélyével lehet megváltoztatni.

5.5. A piac területére állatot bevinni tilos!

5.6. Az árusító asztalokat, sátrakat és az árukat úgy kell elhelyezni, hogy azokkal a szabad közlekedést ne akadályozzák. Az egymás mellé felállított asztalcsoportok között legalább 50 cm széles távközt kell hagyni.

5.7. Üres járművek csak a kijelölt parkoló helyen várakozhatnak. Kerékpárt a piac területén falhoz, árusító asztalhoz vagy más berendezéshez támasztani T I L O S.

5.8. A piac területére a piac nyitvatartási idején járművel behajtani T I L O S, kivéve a megkülönböztetett jelzéseket használó járműveket.

5.9. Az eladásra kerülő árut, amennyiben a jogszabály előírja, árfeltüntetéssel és minőségi tanúsítvánnyal kell ellátni és értékesíteni.

5.10. Az árusító helyeken csak a mérésügyi jogszabályok előírásai szerint hitelesített mérlegek, súlyok és egyéb mérőeszközök használhatók. Az összes mérőeszközön a tárasúlyt jól látható, maradandó módon fel kell tüntetni.

5.11. A tűzrendészeti rendelkezések betartása a piac területén mindenkire nézve kötelező, amelyet a piacfelügyelő – szükség szerint a tűzoltóság bevonásával – rendszeresen ellenőriz.

5.12. A piac fenntartója gondoskodik a piac takaríttatásáról és a keletkezett kommunális szilárd hulladék napi rendszerességgel történő elszállíttatásáról. Szükség szerint a piacfelügyelő bevonásával intézkedik az önkormányzati és a magántulajdonú elárusító helyek (bódék, pultok, pavilonok) karbantartásáról, az árusítás megfelelő színvonala érdekében.

5.13 A Házirendet a piacfelügyelet helyiségében, jól látható helyen ki kell függeszteni.

5.14. Élő állatot a piac területén árusítani tilos.

5.15. Dohányzás kizárólag csak az arra kijelölt helyen megengedett.

5.16. Az Üzemeltető a kereskedés rendjét szabályozó valamennyi jogszabályi előírás betartását ellenőrizheti.

5.17. Tilos a piacon ittas vagy bódult állapotban tartózkodni, vagy olyan viselkedést tanúsítani, mely másokat megbotránkoztat.

5.18. Állati eredetű termékek csak az Állategészségügyi hatóságnak történt előzetes bemutatása után, annak vizsgálata és engedélye birtokában forgalmazgató.

5.19. A helyhasználat megszűnésekor az árus az árusítóhelyet köteles tisztán, kiürítve, eredeti állapotban helyreállítva átadni.

5.20. Vadon termő gombát kizárólag Esztergom Város Önkormányzat gombaszakértője által elvégzett bevizsgálást követően, hétfőn, szerdán és pénteken, a piac nyitvatartási ideje alatt lehet árusítani. Ez alól kivétel, ha az árusítást végző személy gombaszakértői engedéllyel rendelkezik és engedélyét a fenntartónak bemutatta.

6. Ez a Házirend 2015. május 05. napjától lép hatályba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.