Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 28. 12:52, szerda | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az EU hatékonyabbá tenné a jogosulatlanul Európában tartózkodók visszaküldését

Az EU hatékonyabbá tenné a jogosulatlanul Európában tartózkodók visszaküldését

Az Európai Bizottság kedden új intézkedés-tervezetet mutatott be az Európából és a tranzitországokból történő önkéntes visszatérés jogi és gyakorlati kereteinek megerősítésére,

a jogosulatlanul Európában tartózkodókra vonatkozó visszatérési és visszailleszkedési programok színvonalának javítására és a migráció kiinduló országaival való együttműködés fokozására.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az új stratégia bemutatásakor elmondta: az új intézkedések meghozatalára azért van szükség, mert az unióban tartózkodásra nem jogosultak csupán körülbelül egyharmada tér vissza származási országába, és ez kevesebb, mint 30 százalékuk esetében történik önkéntes alapon.

Kifejtette: az önkéntes visszatérés minden esetben jobbnak számít, az egyént helyezi a középpontba, hatékonyabb és kevésbé költséges.

Tájékoztatása szerint az önkéntes visszatérésre és a visszailleszkedésre vonatkozó uniós stratégia segíteni fogja mind az EU-ból, mind az unión kívüli országokból visszatérőket abban, hogy megtalálják és megragadják a származási országukon belüli lehetőségeket, valamint hozzájáruljanak közösségük fejlődéséhez. Hangsúlyozta, hogy a javaslat gyors és méltányos, közös uniós eljárásokat és szabályokat irányoz elő a menekültügy és a visszatérés terén, nyomon követi a visszatérésre és a visszailleszkedésre nyújtott támogatásokat, és csökkenti az Európai Unión belüli jogellenes mozgások kockázatát.

A biztos leszögezte azt is: a tervezet figyelembe veszi az egyéni körülményeket, valamint a gyermekek és a kiszolgáltatott csoportok szükségleteit, és ennek megfelelően testre szabott és hatékony visszatérési tanácsadást helyez kilátásba. A visszatérést követően nyújtott támogatás segítségével javítja majd annak esélyeit, hogy a visszatérők sikeresen visszailleszkedhessenek hazai közösségeikbe - közölte Ylva Johansson.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a tervezet bemutatásakor arról beszélt, hogy az önkéntes visszatéréssel és a visszailleszkedéssel kapcsolatos együttműködés kulcsfontosságú eleme azoknak a migrációs partnerségeknek, amelyeket az EU az új migrációs és menekültügyi paktum keretében fog megerősíteni.

Szkínász hangsúlyozta: az EU támogatni fogja a visszailleszkedési folyamatok iránti felelősségvállalást a partnerországokban, például segíti a kapacitásépítést, a személyzet megfelelő készségekkel történő felruházását, illetve támogatja a visszatérők sajátos gazdasági, társadalmi és pszichoszociális szükségleteinek kielégítését. Emellett továbbra is segítséget nyújt a más, az Unión kívüli országokban rekedt migránsok önkéntes visszatéréséhez és visszailleszkedéséhez.

Az EU-biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió erősíteni fogja a visszailleszkedési programok és az egyéb gazdaságfejlesztési kezdeményezések közötti kapcsolatokat a partnerországokban. Az Európai Bizottság biztosítani fogja, hogy a különböző uniós alapok keretében rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat összehangoltabban használják fel az önkéntes visszatérés és a visszailleszkedés sikere érdekében - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése