Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 21. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az Európai Parlament jóváhagyta a vízumkönnyítést Ukrajna és Moldova számára

Az Európai Parlament jóváhagyta a vízumkönnyítést Ukrajna és Moldova számára

Ukrán és moldáv újságírók, civilek és fiatalok ezentúl könnyebben jutnak rövid utakra szóló vízumhoz, miután a Parlament jóváhagyta a két vízum-megállapodást.

Az EU és Ukrajna, illetve EU és Moldova közötti, 2008-ban megkötött megállapodások módosítása 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napos külföldi tartózkodásra vonatkozik.

Ukrajna

Az EU és Ukrajna közötti vízumszabályok módosításának köszönhetően többek között civil szervezetek képviselői, újságírók és stábjuk, valamint nemzetközi vásárok, kiállítások, konferenciák és szemináriumok résztvevői igazolhatják egyszerűbben utazásuk célját.

A kedvezményezettek a 70 eurós vízumdíjtól is megszabadulnak, a biometrikus útlevéllel rendelkező és rövid külföldi tartózkodásra induló kormánytisztviselők pedig teljes egészében mentesülnek a vízumkövetelmény alól.

A plenáris vita során több képviselő a homoszexuálisok alapvető jogaival kapcsolatos aggodalmát fogalmazta meg az azonos neműek kapcsolatának terjesztését, propagálását bűncselekménynek minősítő ukrán jogszabály kapcsán. 'Nem szabad mélyíteni az Unió és Ukrajna kapcsolatait addig, amíg az ukrán kormányban és a parlamentben támogatják a 'homoszexuális propagandával' foglalkozó jogszabályt. Haladó szellemű, komoly eredményeket akarunk látni a homoszexuális jogok, a törvényesség és a demokrácia terén Ukrajnában, csak ezt követően lehet szó a vízumkényszer megszüntetéséről' - jelentette ki a témáért felelős Claude Moraes (szocialista, brit) képviselő.

A Bizottság adatai szerint 2009. és 2011. között 33,8 százalékkal emelkedett az ukrán állampolgároknak kiadott vízumok száma, amelyek nagy része többszöri belépésre jogosít fel. Az EU polgárai 2005 óta vízummentesen utazhatnak Ukrajnába.

Moldova

Az utazás célját igazoló dokumentumok egyes moldáv állampolgárok esetében is leegyszerűsödtek. A könnyítés az újságírókat és műszaki stábjukat, az uniós polgárok közeli rokonait, és EU-Moldova programok résztvevőit érinti.

Többen a vízumdíj alól is teljesen mentesülnek: az uniós polgárok közeli rokonai, az újságíró-stábok, szemináriumok, konferenciák, sport- vagy kulturális események fiatal résztvevői, civilek, és a határon átnyúló programok résztvevői.

A megállapodásnak köszönhetően a legálisan az Unió területén élő moldáv állampolgárok közeli rokonai is könnyebben juthatnak többszöri belépésre feljogosító vízumhoz.

A biometrikus útlevéllel rendelkező moldáv polgároknak ezentúl nem kell vízumot kérvényezniük rövid uniós tartózkodásukhoz vagy az EU-n történő átutazáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.