Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 21. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Az IQ tinikorban változhat

Az IQ tinikorban változhat

Egy friss kutatás rávilágított arra, hogy kamaszkorban az intelligencia szintje jelentősen csökkenhet vagy éppen nőhet - sokkal nagyobb mértékben, mint azt eddig gondolták.

A kutatók 14 éves tinédzserekkel végezték el a kísérleteiket: mindannyiuknak IQ tesztet kellett kitölteniük. Ezután a tesztet 18 éves koruk körül megismételtették velük - és nagy meglepetésre egyeseknél kiugró fejlődést, míg másoknál nagy mértékű visszaesést tapasztaltak - írja a Nature.

A változások mind a verbális, mind pedig a nonverbális IQ esetében megfigyelhetőek voltak. MRI berendezéssel ugyanakkor sikerült azt is megállapítani, hogy a verbális IQ növekedéssel egy időben nőtt a bal oldali motoros kéreg sűrűsége, míg a nonverbális IQ növekedésekor az elülső kisagyé.

A kutatások fényt derítettek arra, hogy tizenéves korban az agy még igenis nagyon sokat változik, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megfelelő tananyag és oktatási módszerek kidolgozására. A gimnázium alatt jön el ugyanis az a kritikus négy év, amikor sokat javulhat a gyerekek intelligencia szintje - ugyanakkor sokat romolhat is - mondta Cathy Price professzor.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.