Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 27. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Bár az okostelefonok használata rengeteg előnnyel járhat, a szakértők szerint a készülékek az egészségünknek is árthatnak.

Mivel ugyanis a képernyőn minden szöveg apró betűkkel jelenik meg, így a telefont egyre közelebb tartjuk az arcunkhoz, ami szemszárazsághoz vagy fejfájáshoz is vezethet.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy az okostelefonokon immár internetezni vagy könyveket olvasni is tudunk - a betűk azonban annyira apróak, hogy a készüléket nagyon közel kell tartanunk az arcunkhoz ahhoz, hogy lássuk a szöveget. Ezzel azonban nagyon megterheljük a szemünket - írja a Vision Science.

Különösen igaz ez azokra, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak, az ő szemük ugyanis alapvetően sokkal erősebben dolgozik azért, hogy tiszta képet alkosson a körülöttünk lévő világról. A megerőltetés miatt pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a szemszárazság, a homályos látás vagy a fejfájás.

Az orvosok szerint azonban ezek a problémák egy egyszerű lépéssel megelőzhetőek: növelni kell a készülék által megjelenített karakterek méretét. Ez különösen akkor fontos, ha hosszabb időn keresztül olvasunk a telefonunkon.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.