Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Április 28. 16:30, szerda | Belföld
Forrás: HVG

Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint napokon belül elkezdik oltani a tizenéveseket

Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint napokon belül elkezdik oltani a tizenéveseket

A tájékoztatón elhangzott, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, akik a Pfizer-vakcináját fogják kapni és csütörtöktől újra elérhetők lesznek a daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok.

Már nem a vakcinák mennyiségén múlik, hogy ki mikor kapja meg az oltást, hanem az embereken – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője ismét elmondta, hogy ma már a lakosság 38 százaléka be van oltva. A regisztráltak közül 1,2 millióan vannak azok, akik még nem kaptak oltást.

Elhangzott az is, hogy az újonnan bevezetett online rendszer segítségével ma már bárki könnyedén foglalhat magának időpontot az oltásra. Sőt, azok is regisztrálhatnak, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek.. Aki ezt megteszi, az György István szerint az életkorától függetlenül, 1-2 napon belül hozzájuthat a vakcinához. Mint mondta, a rendszerben már nemcsak a kínai Sinopharm, hanem az AstraZeneca oltására is lehet időpontot foglalni.

Müller Cecília megismételte, hogy rengeteg vakcina van, és jön is az országba, így mindenki hozzájuthat.A tisztifőorvos megemlítette, hogy jött, illetve jön Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V és Jansen típusú oltás is, ezekből esetenként több tízezer darab, közben pedig már úton van a repülő Kína felé egy újabb, nagyobb Sinopharm-szállítmányért.

Muller Cecília kiemelte, hogy a koronavírus még mindig itt van köztünk, ezért A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a várandósok és azok is regisztrálhatnak és kérhetnek oltást, akik a közeljövőben szeretnének gyermeket. Azoknál pedig, akiket beoltottak, már másnap sor kerülhet a véradásra. Ha semmilyen panasz nincs, nem kell elhalasztani. További fontos információ, hogy csütörtöktől újra elérhetők lesznek a daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok.

Az operatív törzset megkérdezték arról, mi teendője annak, aki már régebb óta oltott, de továbbra sem kapott védettségi igazolványt. Erre az a válasz érkezett, hogy az egyén a magyarorszag.hu oldalon, illetve a kormányablakokban is jelezni tudja a problémát.

Fotók: Koronavirus.gov.hu, MTVA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.