Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Augusztus 18. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Az ország első közbringa rendszere Esztergomban indul

Az ország első közbringa rendszere Esztergomban indul

Már szeptemberben beindulhat Esztergomban a Neuzer Kft. által kifejlesztett és saját forrásából finanszírozott közbringa rendszere, így a városban elsőként, megelőzve Budapestet kezdődhet a közösségi biciklikölcsönzés.

A fővárosban a közelmúltban írta alá a Bubit, vagyis a budapesti közbringa rendszer kiépítésére vonatkozó szerződést a Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems – Csepel konzorcium. E szerint jövő áprilisban indulhat be a fővárosban a közösségi biciklikölcsönzés.

A budapesti pályázaton indult Neuzer András cége is, a tenderen azonban adminisztrációs hiba miatt kizárták a kiírók. A cégvezető viszont ekkor úgy döntött, hogy megvalósítja a rendszert Esztergomban. A városban a tervek szerint 12 állomáson tudunk majd bicikliket kölcsönözni. Jelenleg hat bázisra már minden engedélyt megszerzett a beruházó, aki szerint, ha a munkák az elképzelések alapján zajlanak majd, akkor már szeptemberben átadhatják a saját fejlesztésű és saját erőből megvalósuló rendszert. Így elsőként Magyarországon Esztergomban működhet majd lakossági közbringa rendszer.

Neuzer András a mandiner.hu-nak kifejtette, hogy a közbringa rendszer használói elsősorban az itt élők lesznek, de ha már jó pár településen is működik majd ez a rendszer, akkor mindegy lesz, hogy ki melyik magyar városból érkezik, ugyanazzal a kártyával tud kölcsönözni.

Kiváltja a kártyát, azaz azonosítja magát és szerződést köt. A külföldiek vagy azok, akik nem akarnak ilyen kártyát kiváltani, rövidebb időszakokra is kiválthatnak maguknak az interneten keresztül egy PIN-kódot, amivel használhatják a közbringákat. Ebben az esetben bankkártyával kell fizetniük, amire egy 40 ezer forintos fedezetet is ráterhelünk, hogy így biztosítsuk magunkat a lopások ellen. A kártyadíj mindössze 600 forint, több helyen, például Tourinform irodákban és trafikokban is ki lehet majd váltani. Egy kártyával egy időben egy kerékpárt lehet kölcsönözni” – részletezte a mandiner.hu-nak Neuzer András.

A vízivárosi Bibliotheka-nál már majdnem kész az EBI, azaz az Esztergomi Bicikli névre keresztelt elektronikus módon működő kerékpárkölcsönző stand. (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.