Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. November 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Az óvodapedagógusok jól jártak

Az óvodapedagógusok jól jártak

Az óvodapedagógusok örömmel fogadták a pedagógusok új előmeneteli rendszerét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, miután óvodavezetőkkel és szakmai szervezetek irányítóival találkozott. Az óvodavezetők bruttó 30-70 ezer forintos bérnövekedésről számoltak be az államtitkárnak.

Az óvodavezetők a találkozón bruttó 30-70 ezer forintos bérnövekedésről számoltak be. Ilyen nagyságrendű, több évre előre kiszámítható béremelésére eddig nem volt példa - mondta el az államtitkár.

Az óvodapedagógusok a tanfelügyeleti rendszer és a pedagógiai munka minősítésének szakmai szempontjait „megnyugvással és tetszéssel' fogadták.
'A magyar pedagógiai kultúra egyik csúcsa az óvodapedagógia, ahol (...) most sincsenek komoly gondok, mert erre a pályára olyan elhivatott emberek jönnek, akikben sok a szeretet, és akik nagyon sokat tudnak adni a gyerekeknek' - fogalmazott Hoffmann.

Ellentmondásos véleményekről számoltak be az óvodavezetők a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás tervezett bevezetésének fogadtatásáról. Akadt, aki szerint a szülők véleménye az, hogy 3 éves korban túlságosan korai kötelezővé tenni az óvodát, mások viszont elmondták, hogy még azok a szülők is üdvözölték a 2014-ben bevezetésre kerülő intézkedést, akik kisebb gyermekükkel otthon vannak - tájékoztatott az államtitkár. Az európai tendencia a korai intézményes nevelés, a szabály kellően rugalmas, hiszen lehet felmentést kérni a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Hoffmann Rózsa kijelentette, hogy novemberre végeznek az óvodai férőhelyek számának felmérésével, annyit azonban már most is lehet tudni, hogy országosan több a férőhely, mint ahány 3-6 éves gyerek lesz jövőre. Területi különbségeket felmérik, hogy lássák melyek azok a térségek, ahol óvodát kell építeni vagy bővíteni. Uniós forrást is mozgósítanak annak érdekében, hogy egyetlen gyerek se legyen az országban, aki azért nem jut be óvodába, mert nincs számára férőhely.

Az államtitkár azon meggyőződésének is hangot adott, hogy „előbb-utóbb el fogunk oda jutni, mint a franciák és a finnek, hogy hároméves kortól minden gyereket visznek a szülők maguktól az intézményes nevelésbe”. Emlékeztetett arra: 2011-ben foglalták törvénybe a pedagógusok béremelését magába foglaló előmeneteli rendszert, most pedig azon munkálkodnak, hogy ezt minél előbb az oktatásban tevékenykedő többi dolgozó bére is emelkedjen.

Etelakyné Sarkadi Gabriella, a terézvárosi Szív utcai óvoda vezetője arról beszélt, hogy nagy örömükre szolgált a béremelés. Kitért arra is, hogy Hoffmann Rózsa megnyugtatta őket, hogy a minősítési rendszerben olyan szakemberek bírálják majd el a munkájukat, akik maguk is gyakorló óvodapedagógusok.

Sáska Viktor XVI. kerületi óvodapedagógus azt mondta, talán az óvodapedagógusok jártak a legjobban a béremeléssel, az ő munkarendjük ugyanis nem sokban változott. Közölte, vannak olyan veszélyeztetett helyzetben élő gyerekek, akiknek 'talán jobb is', hogy kötelező az óvodába járás hároméves kortól, ugyanakkor megnyugtatónak nevezte, hogy a helyi jegyzőtől lehet kérni az ez alóli felmentést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: