Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 18. 14:15, kedd | Helyi

Babits-díjat adnak át Esztergomban a Magyar Kultúra Napján

Babits-díjat adnak át Esztergomban a Magyar Kultúra Napján

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2006 óta Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” díj adományozásával ismeri el azok tevékenységét, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek.

A díjat 2006-ban adták át először és 2018-ban, azaz három évvel ezelőtt tüntettek ki utoljára Babits-díjjal olyan személyt, aki kiemelkedően sokat tett városunk kulturális életéért. 2006 és 2010 között évente volt díjátadás, majd ezt követően 2018-ban került sor ismét a rangos elismerés átadására, amikor is hárman kapták meg a díjat, Kókay Krisztina textilművész, Szentessy László grafikusművész és Kántor János képzőművész.

A 2018-as díjátadás. Kókay Krisztina ésSzentessy László kitüntetettek.

Idén az egyik díjazott, a 2010-ben kitüntetett Polgár József által vezetett intézményben a Szentgyörgymezői olvasókörben, január 22-én 16.00 órakor kerül sor a Babits Mihály-díj ünnepi keretek között történő átadására.

A rendezvény programja:
Himnusz (Elmondja: Müller László).
Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” átadása.
Átadják:
Hernádi Ádám Esztergom város polgármestere és Erős Gábor alpolgármester.
Köszöntő: Erős Gábor alpolgármester.

Ünnepi műsor:
A Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola Népzenei Tanszakának műsora.
Méhes Hanga (koboz).
Téka zenekar koncertje.

Az eddigi díjazottak között számos országosan ismert képzőművész, alkotó, intézményvezető található az irodalom, a múzeum-, a könyvtár-, a komolyzene-, a zeneoktatás-, a fotóművészet-, az oktatás-, az amatőr színjátszás- és a művészettörténet területéről.

Az eltelt másfél évtized alatt Babits-díjat kapott Esztergomban Cséfalvay Pál, a Keresztény Múzeum igazgatója, Kunczius Ida, tanítónő, Bodri Ferenc képzőművész, Nagyfalusi Tibor, az esztergomi könyvtár igazgatója, Hunyadi Zoltán karnagy, a Monteverdi Kórus alapítója, Reményi Károly, a helyi zeneiskola vezetője, Bánhidy László tanár, Mudrák Attila fotós, Onagy Zoltán író, Bakai Ferenc, a helyi Klubszínpad vezetője, Prokopp Mária művészettörténész, Tóth Franciska muzeológus, Kaposi Endre festő, grafikus, főiskolai igazgató, Polgár József művelődési ház igazgató, Kókay Krisztina textilművész, Szentessy László grafikusművész, Kántor János képzőművész, a néptáncművész Szénássy-házaspár, Kovátsné Várady Eszter könyvtárigazgató és Vincze László képzőművész.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar kulturális értékekről. Kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak, E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával kapcsolatos elismeréseket is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT