Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Április 23. 18:22, szombat | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/közlemény

Babits újra a kávéházban – elkezdődött az emlékév

Babits újra a kávéházban – elkezdődött az emlékév

A költő halálának 75. évfordulója alkalmából április 22-én egy számos ágat felvonultató esttel indított útjára a Babits-emlékévet Esztergom.

Az esztergomi önkormányzat által szervezett emlékév első helyszíne az a Szamos Cukrászdában (egykori Központi Kávéház) volt, melyet Babits Mihály számos alkalommal választott egykor felüdülésre esztergomi tartózkodása során.
„Tavaszi verses nyitány” mottóval tartotta meg az esztergomi Babits Mihály Emlékbizottság az évnyitó programját Esztergom legpatinásabb és sok tekintetben nagy múltra visszatekintő kávéházában. A Szamos Cukrászdában rendezett április 22-i eseményen Babits esztergomi éveinek felidézéséről szólva köszöntött a meghívott vendégeket, a nagyszámú közönséget és a fellépőket Romanek Etelka polgármester.

Ezután az est díszvendége Prof. emer. Dr. Sipos Lajos beszélt Babits esztergomi éveiről, illetve Prantner Ivett, a Bizottság elnöke köszöntőjében egyrészt a 2008-as Babits-év programjait is méltatta, másrészt elmondta, hogy mit láthat-hallhat a publikum az április 22-i verses-zenés esten, illetve milyen további állomásai lesznek az idei Babits-emlékévnek.

A rendkívül gazdag programsorral bíró est keretéül Szegő Csaba jazzmuzsikus két koncertje szolgált. Az est fénypontja volt Babits Mihály jelképes kávéházi asztalának és az ott látható kéziratmásolatok, képek átadása, melyet a hagyományos nemzetiszínű szalag átvágással tett az ünnep részéve Romanek Etelka és G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus.

Ezt követően zenei betétek kíséretében Babits verseit adta elő az Esztergomi Diákszínpad és a Zsolt Nádor Zeneiskola együttese. Az évadnyitó eseményen a költő számos lírai, prózai műve is megvásárolható volt, de meg lehetett venni Babits Mihály füveskönyvét, több prózai alkotása díszkötetes változatát, Babitsról szóló esszégyűjteményt, illetve a költő hangján megszólaltatott verseket CD formátumban.
Az esztergomi önkormányzata által idén szervezett Babits-emlékévről szólva az esten arról tájékoztatták a publikumot, hogy a város intézményeinek és közönségének bevonásával, minden hónapban más-más rendezvénnyel tisztelegnek Babits Mihály munkássága, költészete előtt. A következő eseményre, egy felemelő zenés, irodalmi emlékműsort, május 20-án kerül sor, amikor a Misztrál Együttest lép fel Sudár Annamária előadó-művésznővel együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.