Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 25. 13:43, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Bajnai: a DK első számú célja a parlamentbe jutás

Bajnai: a DK első számú célja a parlamentbe jutás

Bajnai Gordon szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) elutasította a demokratikus ellenzéki pártok összefogására vonatkozó ajánlatot, s számára már "az első számú cél a bejutás a parlamentbe", az MSZP és az Együtt-PM összefogása viszont egyértelmű, világos alternatívát kínál a változást akaró választóknak - mondta az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken Berlinben.

Bajnai Gordon a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP) a 2014-es magyarországi parlamenti választásokkal foglalkozó rendezvényén tartott előadásában azt is hangsúlyozta: ellenzék két legnagyobb erejének összefogása arra is garanciát jelent, hogy a demokratikus ellenzék támogatónak nem vész el a szavazata.
A 2014-es választások jelentőségéről szólva Bajnai Gordon felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte "járványszerűen terjedhet" Orbán Viktor politikája, ha sikerül újabb felhatalmazást szereznie a kormányzásra. A választások jelentősége ezért túlmutat Magyarországon - emelte ki, azzal érvelve: félő, hogy Kelet-Közép-Európában nagyon sokan követni kezdik majd "részben, vagy egészben" Orbán politikáját, ha azt látják, hogy "lehet valaki sikeres az európai normák megsértésével".
A 2010-ben hatalomra került kormány "csigolyánként eltörte a demokrácia gerincét", és gazdasági értelemben "feléli a jövőt", egy szűk, oligarchikus csoport pedig "foglyul ejtette" az államot, és a kormány és a törvényhozás mögött állva a saját érdekeit érvényesíti - mondta Bajnai Gordon.
Úgy vélte: a 2014-es választás tétje nemzetközi viszonylatban az, hogy a térség más országaiban is megjelenik-e hasonló modell. A "járványveszély nagyon jelentős" - hangoztatta a politikus.
A magyar állampolgárok számára az a tét, hogy az ország milyen jövőt választ. Az Orbán-rendszer fennmaradásával Magyarország "kisodródik" Európából, a gazdaság "tartósan zsugorodik", a társadalom az egyre szűkösebb forrásokért egymás ellen harcoló rétegekre szakad, és "végképp elszabadul" az államot megkaparintó oligarchacsoport - jelentette ki.
Az ellenzéki összefogás ezzel szemben azt az alternatívát kínálja, hogy talpra állítja Magyarországot gazdasági és társadalmi értelemben, és így Magyarország "ismét erős, demokratikus, európai" ország lesz - mondta Bajnai Gordon.
Orbán Viktor október 23-án elmondott beszéde alapján az várható, hogy a választási kampány a Fidesz szándéka szerint az Európai Unió (EU) elleni kampány lesz - tette hozzá, kiemelve, hogy Orbán számára az EU elleni harc valójában nem a szabadságról szól, hanem arról, hogy lerázza magáról a hatalomgyakorlás "utolsó korlátját", és "szabadon tehesse azt, amit akar".
Ez rendkívül káros Magyarországnak, hiszen az EU a nemzeti érdek érvényesítésének a terepe, és "egyfajta Noé bárkája", amely Magyarországot is átviheti "a globalizáció özönvízén" - mondta az Együtt-PM vezetője.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen külső segítséget lehet adni Magyarországnak, azt mondta: "ennek az autoriter rendszernek csak a magyar választók vethetnek véget demokratikus úton", és minden olyan "érzet, amely azt sugallja, hogy ezt kívülről csinálják, szembemegy a demokratikus értékekkel és az ország szuverenitásával".
Arra a kérdésre, hogy a német kormány miként viszonyulhat a magyar kormány tevékenységéhez, kifejtette: a német kormány "nincs könnyű helyzetben", mert vezető ereje ugyanahhoz a politikai családhoz tartozik, mint a Fidesz. Ugyanakkor érdemes lenne megfontolni, hogy a Fidesz valóban egy "konzervatív középpárt-e még, vagy inkább egy radikális populista jobboldali párt" - tette hozzá Bajnai Gordon, megjegyezve, hogy a szerinte a Fidesz a kormányzati tevékenysége alapján az utóbbi csoportba tartozik.
A rendezvényen nagyjából ötvenen vettek részt, zömében németek, köztük több politikai elemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal