Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 02. 12:37, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Bakonyi tájház: mentik a műtárgyakat

Bakonyi tájház: mentik a műtárgyakat

A műtárgyakat mind ki tudták menteni a szombaton éjjel kiégett veszprémi Bakonyi tájházból; a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mivel úgy vélik, hogy gyújtogatás történt - tájékoztatta a Laczkó Dezső múzeum igazgatója az MTI-t hétfőn.

Limbacher Gábor elmondta: a tájházban őrzött értékek a tűzoltás miatt vizesek, kormosak, megkezdték a restaurálásukat.
Az igazgató gyanúja szerint gyújtogatás miatt kapott lángra a tájház nád teteje. Rámutatott: az épület hátsó részénél a tető könnyen elérhető, s ezen a részen valószínűleg rendszeres a mozgás, mivel sokszor találnak itt a múzeum dolgozói használt injekciós tűket.
Ezt a feltevést támasztja alá az is, hogy az épületben szombaton éjszaka senki nem volt, s erősáram sincs a házban; mindezek miatt a múzeum ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.
Furcsa ugyanakkor, hogy a tájház 2008-ban hasonló körülmények között égett le, valamint az is, hogy az egyik videómegosztó portálon előbb volt látható az égő épület, mint hogy a tűzoltók a helyszínre érkeztek - tette hozzá az igazgató.
Az épület rekonstrukciójának költségét 15-50 millió forintra becsülik, a károk felmérése még tart.
Limbacher Gábor hangsúlyozta: a felújítás után gondoskodni kell az épület fokozott védelméről, akár térfigyelő kamera kihelyezésével.
Az igazgató megjegyezte, hogy a szomorú hír mellett valami jó is történik: az eddig kihasználatlan padlástérben kiállítóteret és múzeumpedagógiai teret alakítanánk ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.